Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Сеп, 2019 9:23 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 01 Юли, 2004 4:18 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Ровейки се във фундаменталната “Storia della Cucina Italiana” от Масимо Алберти един от големите експерти на гастрономията , няма да откриете Тирамису. В други кулинарни книги, посветени на италианската кухня, може да се намери "Le ricette regionali italiane". Но същият този Алберти дефинира този десерт като "лоша изработка".

Отново търейки корените на този прочут десерт, може да се открие ,че “Tirami su” , произхожда от изтчната част на Италия, в района Венето Венеция. Историята е доста куриозна и оригинална. Този десерт се е "родил" в един бордей (публичен дом). И от този бордей е тръгнал весело по белия свят. И още - в оригиналната "публична" рецепта, този десерт изобщо не е бил направен от сирене маскарпоне и сметана, а скромно - яйца, захар, бишкоти натопени в кафе и какао на прах.

С течение на времето от тирамисуто останало само името, а компонентите са се променили.
Има и други предположения за тирамису. Например, че оригиналът носел името "Супата на дука" в чест на Гранд Дук Косимо Медичи ІІІ, който пък занесъл десерта в Англия, там той добил популярност и го нарекли "Английска супа". В Англия и досега в някои райони наричат тирамисуто така, но още е познат под името “Trifle” (Трюфел).

Стига истории, малко практика.

Тирамису
*********
250 г сметана
24 броя фини бисквити (бисквити за шампанско, дамски каприз, котешко езиче или бишкоти) - броят им зависи от големината на бисквитите, приблизтелно 2 кутии бисквити.
1 ч.ч. горчиво и силно еспресо кафе
1 ликьорена чашка ликьор "Амарето" (или бадемов/портокалов ликьор
4-5 с.л. какао на прах
5 яйца
500 гр сирене маскарпоне /извара
Захар на вкус - около 1 ч.ч.

1. Разбива се сметаната с част от захарта на плътен крем
2. Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг (става по-пухкав, ако се добавят няколко капки оцет или лимонов ок и щипка сол).
3. Разбива се сиренето много добре с миксер и към него се добавят жълтъците и останалата част от захарта.
4. Внимателно се разбъркват трите смеси на гладък крем .
5. Бисквитите се потопяват за миг в чаша с кафе, към което е прибавен ликьор, нареждат се на дъното на малка тавичка или форма за торта и върху тях се изсипва част от крема. Отново се нареждат втори пласт от бисквити и крем. Отгоре се наръсва с какаото.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 01 Юли, 2004 2:09 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Много ти мерси за рецептата
Ще ти кажа дали се е получило
Само да ми кажеш - сметаната квасена или сладкарска?


 Profile  
 
 Рецепта: Сметана
Сготвено на: 02 Юли, 2004 1:35 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Само със сладкарска сметана може да се получи пухкав крем. Ако не ти е жал за квасената сметана, пробвай. И аз като теб веднъж реших ужким за по-диетично да го направя с квасена - накрая от миксера започна да излиза дим, но пухкавият крем остана само във въображението ми. :lol:

Ако правиш трюфел, спокойно можеш да използваш и квасена сметана.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2005 12:17 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тази рецепта за zabaglione cream ме спечели с това, че яйцата се обработват термично.


Last edited by biskvitka on 15 Юли, 2005 5:32 pm Пет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 27 Юни, 2005 11:51 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юни, 2005 5:25 pm Пет
Мнения: 3
Тази много скоро ще я пробвам и ще споделя резултата. Благодаря.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 09 Мар, 2008 6:17 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
От много приказки за Тирамису (че истинското било само в Италия, че не можело да се докара добро, че трябвало точно да се спазват рецептите и т.н.) и аз реших да се напъна. Купих маскарпоне, сдобих се с подходящото количество бишкоти, пресни (от магазина) яйца и започнах да диря алкохола - понеже Марсала изобщо не съм виждала, бях чела че може да се замени с ром, коняк, ликьро (както и Раза отбелязва май). Е да, ама у нас тези алкохоли не са на почит и аз търсих да купя някаква малка бутилка. Не успях. Затова тирамисуто, което в крайна сметка произведох беше с Ромова есенция. Ето го.
Image

Опитното ми зайче каза, че било страхотно, като истинско и прочие. Ама аз си имам моите съмнения, първо зайчето не е яло "истинско" тирамису (каквото и да значи това). Второ, аз изобщо не го харесах, ама аз до сега не съм одобрила ни едно тирамису и си въобразявах, че е поради липса на "истинско" такова.
Та въпросът ми е, който е ял да сподели какво е точно "истинско"?

[hide]Цигарите се употребяват след като отмине действието на "tirami su" :lol: [/hide]


Attachments:
Tiramisu.jpg [61.24 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 09 Мар, 2008 6:36 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маца написа:
"истинско" тирамису (каквото и да значи това)


Именно! Истинско е както си го направиш и толкова. Припомняйки си моментите на сервитьорство в италиански ресторант, истински, снимката силно прилича на тирамису-то, което се сервираше там. Само какаото отгоре беше с дебелина 1/2 см, ама кому е нужно да се хаби толкова какао?

Мацо, хапни вместо мен :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 09 Мар, 2008 7:39 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Така без да съм го опитала, не мога да кажа. :twisted:

По-нагоре не видях да се споменава, че бишкотите трябва да са италиански - савоярди. Те са по-твърди от нашите и попиват кафето много бързо, затова се потапят в него за секунди.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 09 Мар, 2008 8:01 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Пиле, и аз така си мисля, ама педантите са категорични. Иначе, аз съм любител на чийз кейка, който е по-сладък, по-тлъст и по-лесен за правене.

IPA написа:
Така без да съм го опитала, не мога да кажа. :twisted:

По-нагоре не видях да се споменава, че бишкотите трябва да са италиански - савоярди. Те са по-твърди от нашите и попиват кафето много бързо, затова се потапят в него за секунди.


IPA, освен да вземете да дойдете, че Мацов и без това ще се озори, пък съм му поставила срок до утре вечер, че все пак са сурови яйцата. Бишкотите бяха италиански и наистина твърде бързо се напоиха, даже притеснително бързо, мислех, че ще станат много течни, но днешното ми пробване показва, че явно е било точно попиването. Иначе се чудя как точно да ги топя толкова бързо, без да си горя пръстите разбира се. Бях наляла кафето в голяма, тясна чаша, но пак или отиваха пръстите или връхчетата на бишкотите. После взех да ги топя на половинки - първо едната, после другата, ама и тази технология не ме удовлетворява.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 10 Мар, 2008 12:57 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Съвсем си е истинско тирамисуто ти, Маце!

[hide]Удладиха ли ви се цигарките? :mrgreen: [/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 10 Мар, 2008 10:45 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Съвсем си е истинско тирамисуто ти, Маце!

[hide]Удладиха ли ви се цигарките? :mrgreen: [/hide]


:lol:
[hide]Имаше един виц на тази тема, малко мръсен: "Текче, цигарка и така целия стек".[/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 10 Мар, 2008 11:24 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маце, педантите да казват каквото си щат.
Тирамису-то не е патентовано, затова "истинско" е това, което на теб ти харесва.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 10 Мар, 2008 11:54 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
Иначе се чудя как точно да ги топя толкова бързо, без да си горя пръстите разбира се. Бях наляла кафето в голяма, тясна чаша, но пак или отиваха пръстите или връхчетата на бишкотите. После взех да ги топя на половинки - първо едната, после другата, ама и тази технология не ме удовлетворява.


Маца, аз наливам кафето в купа, чакам да поизстине, тогава слагам алкохола, сакън да не му падне градуса от топлото :lol: , потапям и веднага вадя бишкотата, ако е поела повече я държа отвесно да се изцеди. Няма как да си изгоря пръстите по тоя начин.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 10 Мар, 2008 5:38 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Маца написа:
Маца, аз наливам кафето в купа, чакам да поизстине, тогава слагам алкохола, сакън да не му падне градуса от топлото :lol: , потапям и веднага вадя бишкотата, ако е поела повече я държа отвесно да се изцеди. Няма как да си изгоря пръстите по тоя начин.


Аз първата част така я правих, с поизстинало кафе, но се оказа малко и трябваше спешно да се приготви друга доза, която обаче пареше яко. А за силно напоените, когато се опитвах да ги изцеждам те се разпадаха. Може би ако поизстине кафето няма да се напояват така спешно, но пък след престояването в хладилника бяха идеални самите бишкоти.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 06 Апр, 2009 7:03 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Апр, 2009 10:01 pm Нед
Мнения: 2
Много благодаря за рецептата. Днес го направих, но все още никой не го е опитал, е по мое мнение стана много добре, само че не го правих с бишкоти, а с масленки (отидоха цели 7 кутии, от по 10 масленки вътре).


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 06 Апр, 2009 10:05 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Севда написа:
Много благодаря за рецептата. Днес го направих, но все още никой не го е опитал, е по мое мнение стана много добре, само че не го правих с бишкоти, а с масленки (отидоха цели 7 кутии, от по 10 масленки вътре).


Я, това е свежа идея. Прибавя нов нюанс към "истинското" тирамису. :)
Аз от известно време пак се "назландисвам" да го спретна, но някак не стигам до него.


 Profile  
 
 Рецепта: Тирамису
Сготвено на: 07 Апр, 2009 9:42 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
То и броя на яйцата варира в различните рецепти. За горните продукти обикновено слагам три броя.

Отгоре, а и между пластовете може да се настърже и шоколад върху какаото.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB