Много приятен десерт, малко напомня бисквитите 'Сълзица', но е много по-ароматен и вкусен.
Рецептата е на
Olja от
kuharka.ru1/2 л прясно мляко или кефир (с температура 35-40 градуса)
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 яйце
200 г маргарин или масло
25-30 г прясна мая
брашно
олио
Маята се размива в млякото, добавя се захарта и се оставя за 10 мин. Към сместа се прибавят яйцето, разтопения маргарин (да не е по-топъл от млякото!) и солта. С пресяване се добавя брашно. Тестото трябва да е лепкаво. Накрая се добавя олио, така че тестото да не лепне.
Купата с тестото се покрива с фолио и се оставя в хладилника поне за един час (може и за една нощ).
Тестото се разделя на три-четири части и от всяка от тях се разточва кора, широка 20 см. Кората се намазва с олио и обилно се наръсва със захар и канела. Свива се на стегнато руло и се нарязва на парченца, дебели 1.5-2 см.
Всеки резен се цепва по средата и се разтваря като книга. Парчетата се нареждат в тави и се поръсват още със захар (колкото повече, толкова по-вкусно става).
Вариант: след като се навие рулото, се нарязва на парчета, дебели 7-10 мм и се слагат легнали в тавата (така приличат на охлювчета).
Плюшките се пекат при 180 градуса до златисто оцветяване. Веднага се изваждат от тавата, защото иначе няма отлепване (част от захарта се карамелизира).
Поднасят се с какао или капучино.