Продукти:
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар (може и повече в зависимост от сорта ябълки и колко сладко обичате)
1 бакпулвер
2 ванилии
125 г. масло
ябълки ок.9-12 в зависимост от големината
канела
около 3-4 с.л. кафява захар
Приготовление:
1. Гриста, брашното, захарта, бакпулвера и ванилията се омесват добре в подходящ съд. Разделя се на три равни части.
2. Тавичката, в която ще печем се намазва обилно с масло по възможност не съвсем разтопено. Останалото масло се стопява.
3. Взима се първата част от сухата смес и се разпределя на дъното на тавичката вместо блат.
4. Отгоре директно се стържат 3-4 ябълки (да покрият горе-долу 1 см). Аз не ги беля - само гледам да не падат семки и твърдото около тях. Отгоре поръсвам с канела, 1 с.л кафява захар и ок.1/3 от останалото масло.
Стъпка 3 и 4 се повтарят още 2 пъти и печем на умерена фурна докато ни хареса на вид.
Няма опасност сладкиша да остане суров - адски е лесен и повярвайте страшно вкусен.
Дори дъщеря ми, а тя е доста скарана с кухнята, го прави сама.
Да ви е сладко.
|