Закуската, която синът ми никога не отказва!
Мамалига (Качамак)
Едро смляна царевица (не брашно!!!) има на български производители, но аз предпочитам на италпаста /най-чист е качамака/. За двама души е достатъчно една равна чаена чаша от качамака. Завирате около литър вода, през това време измивате качамака със студена вода докато стане златно жълт. Слагам 300-400 мл. от горещата вода върху качамака, после върху слаб огън без да спирам да бъркам...междувременно по
солявам...бъркането продължава между 4-7 мин. като през това време доливам по малко от горещата вода, докато се получи желаната консистенция.
Баба ми правеше мамалигата /качамака/ много гъста. Като станеше готова я поднасяше с чиния домашно
кисело мляко /и кисело мляко си правя от време на време, ако някой се интересува мога да споделя/.
Аз обаче правя мамалигата с консистенцията на пчелен мед и след като я разсипя в чиниите поръсвам обилно с натрошено сирене, червен пипер...може лют...зимно време със ситно нарязана пастърма и щипка сух босилек....пък ако има пресен..ужас..ужас...накрая заливам със силно сгорещено олио...
Много вкусно!