inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 25 Юли, 2014 12:03 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: Задушен заек
Сготвено на: 18 Фев, 2005 12:02 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Рецептите не са оригинални, но са изпробвани многократно и винаги с успех.
Задушен заек в бял сос

1 заек
1 бутилка бяло вино
1 кофичка (200 г) заквасена сметана
1 кутия БГ топено сирене - обикновено или с подправки
2-3 глави лук, нарязан на шайби
черен пипер и бахар на зърна
дафинов лист, бабина душица (това е диворастяща мащерка, която може да се замени с няколко листенца обикновена)

Отстраняват се главата и краката на заека. Нарязва се на парчета, измива се и се накисва в стъклена или порцеланова купа с половината вино, лука и подправките. Покрива с фолио или капак и се оставя в хладилника за 8-12 часа.
Месото се изважда от марината (тя се изхвърля), подсушава се и се запържва в малко олио. Заешкото се нарежда в огнеупорен съд, върху него се натрошава сиренето и се залива със сметаната и останалото вино. Ако прецениш, че течността е малко, сложи и пилешки бульон. Съдът се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на 250 градуса. Като започне да завира ястието, фурната се намалява на 150 градуса. Така се пече около 2 часа. Готовността на мръвките се проверява с клечка за зъби или дървено шишче; вилицата много грозно разкъсва месото.
Ястието се сервира с варени картофи или бял ориз и доматена салата и много магданоз. Много добре се съчетава с шардоне, но и с бира не е лошо.
По същия начин се прави и пиле.

Задушен заек в червен сос

1 заек
1 кг арпаджик
1 бутилка червено вино
1 кутия (800 г) белени домати
1-2 глави кромид лук
2-3 моркова
2-3 печени чушки (червени или каквито има)
500 г гъби (може и без тях)

черен пипер и бахар на зърна, даф. лист, риган или мащерка, малко джинджифил

Заекът се обработва като в горната рецепта. Маринова се в половината вино, кромид лук и подправките. На следващия ден марината се изхвърля, месото се подсушава и запържва в малко олио. Нарежда се в огнеупорен съд (Деси, която ми даде рецептата, използва глинен гювеч). Отгоре се слагат запържените лукчета (ако са сурови след това имат вкус на варени), задушените гъби, пасираните домати и остатъка от виното.
Ястето се пече като горното, като времето ще е малко повече.
Готовото ястие се наръсва с магданоз.
Поднася се с бял ориз, зелена салата и мерло. И много хляб за топене ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Задушен заек
Сготвено на: 20 Фев, 2005 10:42 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бисквитке,моого ти благодаря!
Заека стана ..просто чудесен! :kiss: :facelick: Облизахме си пръстите тази вечер..великолепно!
Направих втората рецепта,с червеното вино..дано не се разсърдиш ,но от себе си добавих една шепа необелени (предварително измити) скилидки чесън. ;) :) Страшно вкусно беше,отново много мерси! 8)


 Profile  
 
 Рецепта: Задушен заек
Сготвено на: 21 Фев, 2005 9:51 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Леле, колко съм сърдита :lol:
Я по-добре ми кажи, как изчисти лукчетата, че на мен това ми е проблем - страшно се изнервям, когато са толкова много.
Много ми е драго, че ви е харесала манджичката :lol: .


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 0 гости


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB