inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 8:43 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
 Рецепта: Родопски катък
Сготвено на: 28 Юли, 2004 2:58 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ето една родопска рецепта за катък, правели го през есента, защото тогава млякото било с висока масленост.

5л прясно овче мляко се сварява на водна баня, посолява се и след като изстине, се разбърква с 250г овче сирене и 125г разстопено масло. Изсипва се в глинено гърне и така се съхранява. Млякото изглежда се подсирва постепенно, защото този катък няма нищо общо с бърканицата от "Данон" и краве сирене, която ни предлагат в ресторантите под името "катък".

Но Моно май има предвид, че баба му е правела сирене от мляко. Видях да се продава сирна мая, но не знам как се използва.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Окт, 2004 1:24 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не знам, как се прави сирене, но чух, как едни баби-тарикатки правят "овче" кисело мляко. Заквасват краве мляко по традиционната технология, потопяват връхчето на игла за плетене в сирна мая и след това въпросната игла се топи в буркана с млякото. Така то става много по-гъсто и съответно цената му е много по-висока.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB