Тази рецепта е на баба Цветанка, бабата на моя съпруг. Тя е била невероятен кулинар, а този десерт е от малкото, които се осмелих да правя.
Продукти:
3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. мазнина (масло или масло+олио)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия или кора от лимон
1 бакпулвер
Приготвяне:
Маслото се разбива до побеляване и към него се прибавя захарта. Един по един се прибавят жълтъците. По малко при непрекъснато разбиване на тънка струйка се прибавя прясното мляко. Постепенно се прибавя и брашното (пресято с бакпулвера) и ванилията или корите от лимон. Накрая се слагат белтъците, разбити на сняг и тестото не се разбива, а внимателно се разбърква на кръст с дървена лъжица. Част от тестото може да се разбърка с 1 ч.л. какао.
Половината от тестото се изсипва в намаслена и набрашнена форма, отгоре се сипва тестото с какао, после останалото тесто. Пече се в умерена фурна.
За да стане кейкът "пух", тестото трябва да се разбърква много енергично.
|