Замразеният зелен боб (този, който е на тънки, крагли пръчици) е моето спасение като зелена гарнитура през най-тежките зимни периоди, когато няма пресни спанак или броколи.
За 1 порция основно ястие или 2 гарнитури:
- 200 гр. замразен зелен боб
- ситно нарязан или сушен копър
- щипка магданоз (ситно нарязан или сушен)
- щипка джоджен
- 1-2 щипки червен пипер или къри или куркума (за по-пикантен вкус)
В тиганче се слага малко вода да заври (колкото да покрие добре дъното). Като заври се добавя замразения боб, намалява се огъня и се оставя да се задуши 5-7 мин. Добавят се подправките и се задушава още малко (ако водата е извряла се добавя съвсем малко, колкото да не залепва боба по дъното) и се бърка често. Готовият боб се сваля от котлона и според диетата може да се добави мазнина и/или диетична сол. Ако кърито е било повече, няма нужда от сол.
|