Много дълго време пробвах какви ли не варинти за това пюре, но мисля че най-сетне му хванах чалъма
За 4 порции гарнитура:
- 500 гр. пресен спанак
- 1 малък или среден морков (според вкуса)
- 1 равна ч.л. ситно накълцан или сушен копър
- щипка сушен или ситно нарязан пресен магданоз
В литър вряща вода (в дълбока тенджера) се слага предварително почистения и измит спанак. Вари се 5 мин. като листата се обръщат няколко пъти за да мога да се обработят равномерно. В предварително подготвена купа с ледена вода се пръхвърля обработения спанак, за да се запази цвета и витамините. В много малко вода (колкото да може да се свари моркова) се задушава нарязаният на ситно морков (по желание може да се ползва и малко лук). Слагат се подправките и се прехвърля оцедения от водата спанак. Всичко се пасира много добре.
Към така приготвеното пюре могат да се добавят следните неща според диетата (в количества по вкус):
- сол (диетична)
- зехтин или масло
- заквасена сметана
Има още един вариант, при който се ползва само спанак, а след като се пюрира към него се добавя малко мед. Вкусът е много интересен и не сладни. Подходящо е за гарнитура на риби. Медът и захарта като цяло обаче не се препоръчват в диетичното хранене, така че всеки сам да си прецени.