Отдавна исках да пусна рецептата за любимото ми ''патладжанено" ястие.
Странно защо се казва "Пармаджана/Пармиджана",при условие че е типично неаполитанско ястие..
Но това няма съществено значение,поне за мен..
Ето ,и рецептата,като трябва да имате предвид,че количествотата са приблизителни:
Необходими продукти:
1 кг. патладжани
1 кг. домати(добре узрели,иначе може да се наложи да прибавите щипка захар към соса)
няколко слилидки чесън
(1 малка лавичка лук-в някои рецепти присъства,но аз лично предпочитам без лук))
пресен босилек
пармезан(кашкавал или друго жълто сирене)
моцарела(прясно сирене,Дунавия или обезсолено сирене)
сол
зехтин
олио за пържене
2 яйца
1к.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжани на филийки,посоляваме и оставяме настрани.Отцеждаме,подсушаваме и изпържваме до златисто.Поставяме в/у кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
В малко зехтин запържваме няколко скилидки чесън,след като порозовеят ги отстраняваме (ако решите да сложите лук,тук е мястото,нарязан наситно,пържим докато омекне),добавяме смлените домати.Варим докато се сгъсти.
На дъното на намаслена тавичка сипваме малко сос,отгоре редим изпържени патладжани,заливаме със сос,нареждаме парченца моцарела нарязани натънко,няколко листчета босилек,поръсваме със настърган пармезан,пак патладжани..и така докато свършат продуктите.Завършваме с доматен сос + 2-та вида сирене.Разбиваме яйцата с млякото и поливаме ястието.Печем в умерена фурна,докато се стегне и зачерви.Вкусно е и топло и студено,но вкъщи много рядко остава за другия ден..макар постоянно да увеличавам количеството..
[hide]Понякога правя нещо подобно като сос за паста-просто нарязвам патладжана на кубчета..нататък по рецепта,без яйцата и млякото естествено. Правила съм и макарони на фурна със този сос,само се оставя малко редичък..залива се с млечно яйчената смес и се пече докато се зачерви.[/hide]
Приятен апетит!