Рецептата е на Quef от
http://www.kuchnia.com.pl
Препоръчвам запечено шкембе, а не традиционна шкембе-чорба, което се приготвя така:
1. Шкембето се сварява в подсолена вода с прибавка на корени за супа
2. Отцежда се (най-добре е да го варите марлена торбичка и няма да има проблем с отстраняването на зеленчука)
3. Шкембето се нарязва, пресни морков, корен от магданоз и целина се настъргват на едро ренде (пази Боже да използвате зеленчуците, с които е варено шкембето)
4. Всичко се прехвърля в тавичка или огнеупорен съд , посолява се и се наръсва с черен пипер и майорана
5. Отгоре се настъргва твърдо жълто сирене (най-добре пикантно)
6. Запича се във фурната
Естествено най-добро е с червено винце. Връх на сладоледа е шкембе от сърна, но може да се намери само от някой ловец.
Благодарности на Бисквитка
, че ми показа този сайт. Само не виждам никаква мазнина в рецептата, все пак поне тавичката ще се наложи да се омазни.