Печен джолан по кипърски с патладжан и тиквички във винен сос.
Това е рецепта на Веско от предаването
"Перфектната вечеря".
Списък на необходимите продукти за 4 порции:
телешки джолан; 6-7 малки глави лук; 2-3 патладжана; 3 тиквички; 1 глава чесън; 2 домата; олио; сол; 1 ч. ч. бяло вино; 1 ч. ч. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1 пръст.
2. Месото се шпикова със скилидки чесън. След това се посолява леко.
3. Шпикованото месо се поставя в тава заедно с обелените глави лук.
4. Филийките патладжан се запържват в тиган със сгорещено олио и с тях се покриват парчетата месо.
5. Върху патладжана плътно се подреждат филийки сурови тиквички. Посолява се леко.
6. Доматите се нарязват на кръгчета, подреждат се върху тиквичките и се поръсват с малко сол.
7. Накрая продуктите се заливат с бялото вино, зехтина и 1/2 ч. ч. вода.
8. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурна. Ястието се пече при температура 200 градуса до готовност.
Джоланът беше с кокъл. В месарницата Веско помоли да му го нарежат на дебели филии.
Патладжаните не бяха едри - по това време на годината са по-дребни.
Доматите бяха големи и много добре изглеждащи нарязани.
Мисля, че това ястие може да се приготви и с агнешко месо.