Ето още нещо любимо:
Хумус
--------
- 2 ч.ч.нахут,
- 1 ч.ч.тахан,
- 4-5 ск.чесън,
- 1/2 ч.л.млян кимион,
- сок от 2 лимона,
- 2 с.л. ядки /най-добре кедрови или шам-фъстък, кашу/
- 2 с.л.зехтин,
- магданоз,
- сол
Накиснатият от предната вечер нахут се сварява и се претрива през гевгир. След това се пасира с чесъна, лим.сок, кимиона и тахана /ако е много гъсто се прибавя малко кис.мляко/. Посолява се и се оставя за ок.30 мин. в хладилника, разстлан на тънък слой в чиния за сервиране. Едросчуканите ядки се запържват в зехтина и се изливат върху хумуса. Отгоре се поръсва с магданоз и се украсява с лимонови и доматени резенчета.
Това го препоръчвам на МОНО за мастичката