Привет
На пакетчетата прясна мая от 42 гр. е указано, че едно пакетче е за 2 кг. брашно. Когато използвам смес от бяло брашно (тип 500) и пълнозърнесто брашно (обикновено 50:50), слагам 1/8 от пакетчето (размита в част от водата), защото не позлвам повече от 500 гр. брашно. Ако обаче правя хляб само от пълнозърнести брашна (както е напоследък) слагам 1/4 от пакетчето на същото количество брашно по простата причина, че на бактериите им е по-трудно да стигнат до захарите в пълнозърнестите брашна. Такъв хляб бухва значително по-трудно (тя и програмата за него е близо 4 часа!!) и пак става доста плътен. Но досега глетив или пък прекалено бухнал не ми е ставал
![Усмивка :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.
Маята е или френската Le Safre (правена в Русе) или една българска (не се сещам за името сега), но стига да не е изтекъл срока и да е правилно съхранявана (и да няма наранявания по опаковката!), мисля че няма да е проблем.
Веднъж съм се пробвала със суха мая на Д-р Йоткер и никак не стана добре
![Тъжен :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Но мисля че просто партидата не беше годна.
Още не съм посмяла да се доверя на таймера... мисля, че ще ми трябват доста опити докато налучкам пропорциите за 100% пълнозърнест хляб и отложен старт, а пък заради здравето на съпруга ми друг хлям вече на правя в тази машина.