Много често са ми задавали такъв въпрос "Кога трябва да се соли яденето или супата при готвене.
Ще се опитам да отговоря конкретно на този въпрос, оформяйки отговорът си като отговор към въображаема събеседничка...
"Това е изключително мъдър въпрос...
За такива въпроси при разговори по радиото и телевизията обикновено се казва от водещия: "Много ви благодаря за този въпрос!".
Отговорът не е категоричен в никоя посока.
Различните ястия се солят по най-различно време, но в повечето случаи се предпочита това да става по средата на готвенето или към края.
Точна рецепта затова няма, защото всичко зависи от самото ястие, от съставките му, затова и няма универсална рецепта за соленето, а се процедира конкретно за всяко ядене.
Например, боб се соли 10-15 мин. преди да го свалиш от огъня, но преди да сложиш доматите.
Ако в супата, която ще готвиш се слага предварително задушен в мазнината лук и/или моркови , част от солта се слага когато задушаваш лука и/или морковите, а останалата част се слага към средата на варенето.
Просто универсална рецепта няма, а има правила и съвети за всяко отделно ядене.
За бегъл пример ще ти дам зелената салата - ако нарежеш салатата както си му е редът (или я накъсаш, както е модерно сега...) и сложиш солта най-напред, а след това другите подправки, бъди сигурна, че до 10 мин. салатата ти ще плува в сок.
Но ако постъпиш малко по-интелигентно - ако най-напред сложиш на салатата олиото или зехтина, объркаш я добре, така че да се омазни добре, след това добавиш оцета или лимоновия сок, пак разбъркаш и накрая сложиш солта, то бъди сигурна, че такава салата ще пусне съвсем мъничко сок и ще бъде свежа часове.
Аз практикувам това правило от много години, дори го "изнудвам" да ми върши работа за по-дълго време...
Значи, правя в малко легенче голямо количество зелена салата, но я обърквам само с мазнината и лимонов сок. Прехвърлям я в огромна купа с някакъв капак и я слагам в хладилника.
Когато ми се наложи, вземам само това, количество, което ще се изяде и го подправям със солта. Така имам зелена салата поне за 4-5 дни без да се занимавам всеки ден с миене, почистване и рязане на ситно...
Какво ли не прави мързелът...
"Бессердечная женщина и безмозглый мужчина в любом деле приходят к одинаковому результату".