Тези кюфтета ухаят като кюфтета от истинско месо, а ако човек е много гладен, дори и на вкус може да му заприличат на такива
400 мл фини овесени ядки
1 филия сух хляб (без кората)
1 яйце
1 малка глава стар лук (настъргва се)
1-2 с.л. кисело мляко
сода на върха на ножа
подправки като за кюфтета (слагам черен пипер, бабина душица (диворастяща мащерка), джинджифил)
сол
В дълбока купа се изсипват ядките. Върху тях се чуква яйцето, слага се филията, накисната и изцедена, добавят се подправките. Сипва се студена вода и се бърка с ръка, докато се получи гъстота, удобна за 'моделиране' (не трябва да е прекалено твърда, за да се изпържат добре кюфтенцата, нито пък прекалено водна, за да могат да им се придаде форма).
Оформят се малки топченца, които се сплескват, за да не останат отвътре сурови.
Кюфтетата се пържат веднага в нагорещено олио.