Ами сигурно няма да ви споделя нищо ново...
Продаваното в кофички готово цедено кисело мляко и особено това, което се използва от разните производители на салати, се получава като към обикновено кисело мляко се добави съставка с кодовото име "холандски прах/смес/чудо". Не си направих труда да проверя какво точно химическо съединение се крие зад това (макар че имам пълен списък с разрешените за употреба в ЕС добавки по хранителни браншове), но ако понякога ви се струва че "снежанката" или "пикнатната" салата са твърде гъсти, с леко особен вкус или вътре има странни "млечни" буци - попрекалили са с холандския прашещ; ако е била по-водниста от обикновенно - изчерпали са били запасите от прашеца.
Пък, ако наякой знае начин за промишлено производство на цедено кисело мляко, без за целта да се ползват сгъстяващи Е-та, нишестета, топлинна обработка и пр., нека сподели.
Особено ще съм благодарна на този, който ме опровергае (нали никой от нас не желае да слага на прапезата на семейството си боклуци!)
|