Необходимото ни количество ориз за готвене се накисва във вода и се оставя да престои най малко 7-8 ч. Отцежда се и се оставя да кисне в студена вода 1/4 ч, след това още толкова време го оставяме да се отцежда. В съд на котлона стопяваме масло и кавардисваме в него подправки като куркума, кориандър, босилек и по желание почистено от семето и нарязано наситно люто чушле. Добавяме отцедения ориз и бъркаме постоянно за 2-3 мин, докато поеме маслото и стане прозрачен. Наливаме вода в съотношение ориз:вода 1:3 т.е. на 2 ч.ч.ориз 6 ч.ч. вода или зеленчуков бульон. Оставяме сместа да заври разбъркваме и похлупваме съда. Намаляваме котлона на 2 или 3 и оставяме ястието да се задушава 15-20 мин, но не повече. Отхлупваме капака и нарязваме на тънко парченца масло. Солта в ястието се слага на вкус преди да е завряло.
|