ptomoff написа:
gotin написа:
Левурдата е просто другото популярно име на дивия чесън.
Това са зелени дълги листа много приличащи на листата на момината сълза (които пък са доста отровни) и са с много приятен вкус на пресен чесън, но по-слаб от този на истинския пресен чесън.
Едно съвсем малко уточнение: Левурдата наистина е дива разновидност на чесъна, но не се нарича див чесън, а Мечи лук (странно чесън, пък името му е лук
). Латинското му наименование е Allium ursinum L.
Див чесън е другото име на една разновидност на лука, известна повече като Гарванов лук или Сибирски лук (тук пък обратното чесън, а се нарича лук). Това е и Allium schoenoprasum L., за който говори Алеко, но той има вкус на лук, а не на чесън. Другото име под което е познат е Schnittlauch (Шнитлаух).
По тази причина имаме желание да направим една малка енциклопедия на подправките, ястията и продуктите, за да може всеки да си прави справка, когато му е необходимо.
От научна гледна точка всичко е точно така, включително и това, че чесънът се нарича лук и лукът-чесън...
Но т.н. "народна етимология" обикновено слага всички точки над i по местата им.
Затова обикновено народът казва на левурдата "див чесън" защото здравото му чувство за логика му му диктува, че след като мирише на чесън, значи е чесън...
Това се отнася и за шнитлауха, който може да има научното название чесън, но тъй като мирише на лук, в Сибир си му казват лук (имам лични впечатления от посещението си там. Е, не като каторжник, разбира се...
).