Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Юни, 2024 1:50 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 52 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3  Next
Message
Сготвено на: 23 Авг, 2005 10:09 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
За мен беше удоволстиве да зарибявам невинни душици ,с моята мания по босилека.. 8)
:twisted: :twisted: Успех!Разбирам,че няма да ти е леко..може би ,ако ти дам и от лилавия,съпротивата ще бъде сломена. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 2:46 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Ау-у, нямаше ме 2-3 дена и не мога да прочета всичко дето сте го писали.
Добре дошли на всички отпускари.
Искам да благодаря и аз на Лудетинка, супер босилече си имам и аз вече! :claq: Засадих си го в саксийка и си го миришкам от време на време. Ухае страхотно!
Ама дали ще цъфне? И щом се размножава с резници, значи ли че е многогодишен?


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 2:58 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Благодарение на Лудетина :flow: и аз се сдобих с два вида босилек. Сега остава да науча мъжете да го хапват :twisted:


Най-сигурният начин е салата от домати и моцарела, поръсена с едро накъсани листа от босилек!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 3:09 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Алеко написа:
Най-сигурният начин е салата от домати и моцарела, поръсена с едро накъсани листа от босилек!


Малко трудно ще ги накъсаме наедро май.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 3:18 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Quote:
Малко трудно ще ги накъсаме наедро май.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Ако са такива сочнички и пищни като на Лудетинката, не да ги накъсаме, ами да ги панираме направо ще успеем ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 3:23 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Аз имам предвид, че новия ни вид босилек е с много ситни листенца - не по-големи от тези на мащерката, а в същото време ухае страхотно.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 3:29 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Наде,незнам дали ще стане с резници ..вече се съмнявам. :( Ето,една седмица кисне във вода клонката и не дава никакви признаци за коренчета.Бабата обаче каза ,че цъфтял .Ставали много микроскопични семенца и чрез тях се размножава.Ако ,това е вярно значи съм объркала сорта..тя не си спомняше как точно се казва.Нарича го дребния.. :roll:
Моят още не дава признаци да цъфти,но този на Бисквитка имаше малки бледи цвечета.
Паниран босилек.. :mrgreen: това ще някъква новост..Сега планирам да го подкастря и да опитам на "Зелените филийки". :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 4:10 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Веднага се поправям,току що ходих пак да го нагледам- :mexwave: Пуснал е коренчета.. :mexwave: Досега с целия си акъл.. :woodp: гледах за коренчета отдолу,около рареза.Все пак това е храстче ,с твърдо стъбло.. :woodp: :woodp: Пуснало е коренчета,но при разклоненията,нали се сещате,там от където избиват нови клонки настарани..
Много съм доволна.. :leb: 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 5:24 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Ами да, резниците пускат коренчета точно около разклоненията, и аз така гледах повече от 2 месеца едно клонче от храст, което се оказа, че такива големи бради беше пуснало около всичките си разклонения, че чак се засрамих като ги видях. :oops:
Значи имаме шанс да си го отглеждаме и по-нататък. Все пак ми е интересно докога този храст ще живее в саксия. :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 5:31 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Знам ли.. като видиш, че си сменя перушината, отрежи си клонка.. А като цъфне, си задели и семенца. Аз за многогодишен босилек не съм чувала, предполагам че наесен вече ще е приключил животът му... :(
И все пак ми се струва, че този дребния ще издържи повече, обикновения от кога е цъфнал, и листата му вече не са това което бяха... :(


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 5:51 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
А кога и как се събират семенца? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 5:59 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Когато прецъфти и върже "плод" и той започне да пoкафенява, така е поне при обикновения босилек, обираш връхчетата заедно с плода и започваш да ги тръскаш върху хартия - падат едни малки черни топченца - това са семената.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 10:54 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Надя написа:
Алеко написа:
Най-сигурният начин е салата от домати и моцарела, поръсена с едро накъсани листа от босилек!


Малко трудно ще ги накъсаме наедро май.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Е, ако листенцата са малки, тогава се слагат целите. Накъсват се само по-големите, но не се режат с нож, щото джелезото на ножа отнема от аромата на листото.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2005 9:49 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2005 10:40 pm Пон
Мнения: 11
АЛЕКО, страшно си прав за попа и босилека! Аз съм селско чедо и го помня това, м..ка му. Дядо поп ръсеше с китка босилек за щяло и нещяло. И поради тази причина не мога до го сложа босилека в манджа..! Винаги го свързвам с църковни мероприятия, тамян и т.н.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:48 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Marangoza написа:
АЛЕКО, страшно си прав за попа и босилека! Аз съм селско чедо и го помня това, м..ка му. Дядо поп ръсеше с китка босилек за щяло и нещяло. И поради тази причина не мога до го сложа босилека в манджа..! Винаги го свързвам с църковни мероприятия, тамян и т.н.


Прежали се и пробвай! Няма да съжаляваш.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2006 12:56 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
До сега не успях да се похваля ,колко съм доволна от новият ми босилек:

Image

Казва се "Lettuce Leaf Basil". :) Ухае страхотно!Не така остър както "обикновенния" (Genovese Basil/ Mediterranean Basi) ,по-сладко и сякъш лека ансонова жилка. :) Супер е!
Аз обичам всиките си видове бослек, тази година само 2.. :oops: , но усилено търся още 2 вида, но този като по-нов в колекцията ми е любимец..засега. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2006 9:23 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Определено откакто Биски гледа такъв босилек, и аз похапвам от него. Наистина ароматът му не е толкова остър, колкото на обикновения.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2006 7:38 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:lol: Хе хе, доживяхме! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2006 9:14 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, и от Мързелко ще стане човек, ама явно по-бавничко.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2006 9:43 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ха, и това го казва човеко, който не яде риба :twisted:.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2006 2:07 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ям бе, как да не ям! Дай ми филе от сьомга, от риба тон, от бяла риба, пък да видиш! Ям, та ушите ми плющят!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2007 3:14 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Сдобих се и аз с коренче лилав босилек, наистина ухае това чудо страхотно! Но поради липса на място го боднах в саксията при генуезкия, засега си расте чудесно, но дали няма да се смесят нещо и да се развали от мичуринските ми изпълнения?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2007 3:51 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
При мен лилавият изобщо не поникна :cry:

Точице, не събирай семена, защото няма да са "чисти".

Ако имаш възможност, пресади новия босилек, защото наистина може да смеси аромата си с този на стария.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2007 11:41 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
При мен лилавият изобщо не поникна :cry:

Ако моят се закрепи, ще имаш :) Да, наистина ще го пресадя, така е най-сигурно, само ще изчакам малко да се свести от стреса.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2007 11:46 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
to4ica написа:
... само ще изчакам малко да се свести от стреса.
Що не вземеш да му попееш? Няма само Ванката Костов да пее на теменужките си? :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 52 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB