biskvitka написа:
Специален котлон за палачинки не съм виждала. Има едни плочи, на които може да се пекат, заедно с един куп други неща (от типа на окономияки). Има ги по магазините за ресторантьорска техника, но за цените не съм се интересувала... А и заемат много място.
Това, което гледахме с Шефа малко преди Промахон, беше уред от типа на гофретниците, но е за палачинки.
А иначе дебелината на палачинките освен от количеството, зависи и от гъстотата на тестото - с по-рядко стават по-тънки.
Биски, аз не мога да се сетя за суперспешъл котлон, освен дае с плоча във вид на сач, с лек борд на нея и направо върху плочата да се изсипва сместа...
Спомням си, че навремето имаше едни устройства, нещо като нагревател с дървена дръжка, на три порцеланови крачета, върху които стъпва когато не се употребява, но е в готовност.
Та тези устройства бяха създадени изключително за палачинки, като се подхождаше по твърде интелигентен начин към проблема...
Горната, работещата, част беше леко издута и тефлонирана.
Когато се работеше с това устройство, то се обръщаше "с главата надолу" и се потапяше в достатъчно широк съд със смеиста за палачинки.
По него се полепваше точно толкова материал, колкото беше необходимо и нито грам повече.
И тъй като веднага се запичаше, палачинката ставаше за броени секунди и много лесно се отлепваше, даже, ако държиш устройството на чиния, беше възможно палачинката сама да се отлепи и падне в чинията...
А се сещам единствено за това устройство, което, мисля, беше руско и струваше някаква сума от рода на 31-32 лв., примерно сегашни пак толкова.