Скоро писах точно по тази тема едно кратко нещо за "Списание за жената", та съм горе-долу наясно с темата.
Естествено, всички ножове, които си изброила, могат да се намерят за по 10-20 лв., българско производство. Но те съветвам да не си взимаш от тях, щото много бързо ще се скапят.
Zwilling, WMF и някои други западни марки са доста скъпи. Аз ползвам Fiskars и съм много доволен. Идеална стомана, добър баланс, лесно се мият, имат си хубаво точило, богат асортимент, абе изобщо - според мен - най-доброто от вносните на най-разумната цена. Струват между 15 (за най-малкия) и 50-60 лв. (за големите). Има ги в Метро.
Следва статията от "За жената""Нещо като нож, нещо като цвете..." За цветя няма да си говорим днес, макар че и флората има приложение в кухнята. Ще стане дума за първата част от цитата на Сароян, т.е. за онзи кухненски прибор, без който една кухня изобщо не е кухня.
Защото без тенджера може, стига да имате например един тиган и няма да останете гладни. Докато без режещо средство, дори и най-примитивно, няма да успеете да се справите, ако искате да имате някакви – минимални поне – успехи в кулинарията.
Ножът е най-древният прибор в кухнята и неслучайно съществува поговорката "У него е и ножът и хлябът", т.е. режещото пособие е от първостепенна важност, още от праисторически времена. Учените твърдят, че един от факторите маймуната да стане homo sapiens е бил първият нож, изработен от парче кремък. Нашите прадеди, токущо очовечили се, са го използвали за обезкостяване на птеродактили, саблезъби и други подобни не особено дружелюбиви твари, чието месо обаче доставяло на хората важните белтъчини, допринесли за развитието на мозъка им, т.е. за тяхното поумняване. Така че спокойно можем да кажем, че без нож нямаше да има полет до Луната!
Как и какво да изберем? Днес всеки търговски комплекс предлага кухненски ножове, а някои ножове изглеждат наистина внушително. Но не бива да купувате ножове само заради външния вид. Има красиви ножове, чието острие ще се изтъпи за нула време, или пък дръжката ще се разпадне на второто измиване в миялнята. Затова изборът Ви трябва да се ръководи от няколко критерия.
На пръв поглед не е лесно да разпознаете наистина добрия нож от по-лошокачествения, защото съществените предимства на хубавия нож си проличават едва при ежедневната му употреба. Но все пак има някои признаци, по които можете да познаете дали си струва да харчите парите си за точно тази стока.
1. Добрата обработка Отделните компоненти на ножа са напаснати така, че между тях няма никакви луфтове и фуги. Така ще имате винаги един хигиеничен прибор. Дръжката и острието трябва да са абсолютно гладки, да нямат никакви неравности, по които биха могли да се загнездят бактерии и други неприятни нещица.
2. Сигурността Дръжката и острието са оформени така, че ръката да е в състояние да хване ножа и да няма опасност от изплъзване. Ергономичната дръжка и балансът гарантират работа без преумора.
3. Неръждаемостта За да се радвате дълго време на хубав и остър нож, той трябва да е изработен от неръждаема стомана. Колкото по-фино е шлифовано и полирано острието, толкова по-дълго ще издържи без да ръждяса.
4. Съдомиялня? Модерните ножове със стоманени или пластмасови дръжки се чувстват съвсем комфортно в съдомиялнята. За предпочитане е да ги миете на 55° С. В машината обаче има една опасност: Ножовете да се удрят един в друг или в други прибори и съдове. Така те се затъпяват. Затова е по-добре да миете хубавите си ножове на ръка. Това се отнася най-вече за тези с дървените дръжки!
Какво ви трябваНожовете често се предлагат в комплекти от шест или осем, които понякога са с доста изгодна цена. Но помислете добре. Наистина ли ви трябва нож за обезкостяване или рязане на месо точно сега? Понякога е по-разумно да купувате ножовете едновременно с усвояването на различните готварски способности. Показаният на фиг. 1 комплект е разумен избор за хора с по-голям готварски опит. Има, естествено и още по-скъпи и луксозни комплекти, предлагани в специални куфари от алуминий.
Трябва обаче сериозно да се замислите, дали една инвестиция от близо 1200 лв. Ви е необходима!
В домашни условия на практика се нуждаем само от три основни ножа: 25-30-сантиметров готварски нож, 22-30-сантиметров назъбен нож (нож за хляб) и малък нож за белене. Когато пазарувате ножове, си пригответе по-солидна сума, защото, също като при тенджерите, качеството си има цена - по-скъпите ножове ще ви служат години наред.
Търсете ножове от закалена неръждаема стомана със занитени дръжки. Те са трайни и не ръждясват като обикновените. Освен това дръжката няма да стане на парчета след едно-две посещения в съдомиялнята машина. Най-добрите ножове са от кована стомана, а не излети и са наострени от върха до самата дръжка.
Някои от най-признатите марки са:
Zwilling
WMF
Wüsthof
Fiskars
Sabatier
Foffritz
International Cutlery
Chef’s Choice
Универсалният кухненски нож обикновено е дълъг около 25-30 см и може да се използва за всякакви видове кълцане, рязане на резени, кубчета и на ситно. Този нож е наистина моторът на кухнята, така че инвестирането в него винаги си струва.
Назъбеният нож по принцип е с острие между 20 и 25 см и е незаменим за рязането на хляб. Твърдият френски или италиански хляб бързо затъпява готварските ножове. Търсете назъбен нож с широки зъбци.
Ножът за белене, с острие между 5 и 10 см, е предназначен за деликатни дейности като белене на ябълки и други плодове, почистване на дребни сортове лук и чесън, отстраняване на дръжките на ягодите, дълбаене на домати или приготвяне на плодови или зеленчукови украси.
От тук нататък имате огромно поле за изява и най-вече за харчене на средства от домашния бюджет. Ако например често сваляте мръвки от свински, говежди и агнешки кокали, непременно ще се нуждаете от нож за обескостяване. Той е с характерна форма на острието, позволяваща да режете съвсем близо до костта. Предлага се с различна дължина на острието – между 15 и 30 см.
От собствен опит сигурно знаете, че доматите са едни от най-трудните за рязане зеленчуци. Ако нямате остър нож, рискувате в ръцете ви да остане само люспата, а по масата около Вас да се е разпръснала една порция доматено пюре. Така че няма да е лошо да включите и един нож за домати в следващото писмо до Дядо Коледа.
Пак за зеленчуци, но за по-твърдите като моркови, целина, картофи и т.н. е предвиден този нож. С него можете да режете на вълнички, за да придадете малко по-изящна форма на накълцания зарзават.
С тези ножове ще сте готови да посрещнете повечето кулинарни предизвикателства. Освен тях е хубаво да имате и една остра и стабилна ножица под ръка, с която да отваряте опаковки и да разрязвате всичко, за което не е нужен нож. Показаната ножица ще ви свърши перфектна работа. С нея дори можете да чупите орехи и да отваряте бирени бутилки и буркани.
Безопасна употреба на ножоветеНожът, освен помощник в кухнята, може да бъде и опасно оръжие! Всяка година по света стават стотици хиляди инциденти с кухненски ножове, много от които са резултат на бързане и невнимание. Затова:
- Режете далече от ръката си;
- Дръжте пръстите си на безопасно разстояние от острието;
- Никога не използвайте дланта си като дъска за рязане.
СъхранениеВсеки има по едно кухненско чекмедже, пълно с внушително количество боклуци - от стари календари и шишове до неидентифицирани ключове и тубички засъхнало лепило. Хората често смятат, че тези чекмеджета са подходящо пристанище и за кухненските ножове. Не го правете! Купете си дървен блок за ножове, за да пазите върховете им. Или пък една от онези магнитни ленти, които се монтират на стената и ножовете висят от тях. Предимството на магнитната лента е, че знаете точно кой нож избирате, докато при дървения блок е малко трудно, понеже виждате само дръжките. Преди всичко обаче се погрижете ножовете да са далеч от децата.
Точене на нож със стоманено точилоХванете точилото здраво и го дръжте далеч от тялото си под лек наклон. Хванете здраво ножа с другата ръка и прокарайте острието по тялото на точилото под ъгъл около 30 градуса. Започнете от върха на точилото и като придвижвате надолу, прокарвайте острието на ножа откъм дръжката до върха. Повторете с другата страна на острието. Продължете да сменяте страните, докато наострите и двете страни на острието (около 10 минути). За да сте винаги доволни от ножа си, прокарвайте острието по стоманено точило (стоманена пръчка с дължина около 30 см с дръжка) преди всяка употреба. По този начин молекулите в острието се пренареждат и остротата му се възстановява.