Meg написа:
...3-6 часа са средно необходими за повечето неща...
Моят метод на сушене е следният: купувам чушки, моркови, целина и пр. и каквото не успея да приготвя до следващия пазарен ден (след около седмица
), започва да съхне и да се сбръчква. Т.е. вече е загубило част от водата - това в хладилника. Аке не успея да купя свежи зеленчуци, тези си ги хапваме в някоя манджичка, иначе купувам нови, а тези отиват за суровина за супи.
Следващият етап е извън хладилника - на балкона, между два пласта домакинска хартия (май така им викат на големите ролки?). Нарязват се и се оставят за още няколко дена; трябва съвсем да се сбръчкат, но да останат меки.
Едва след това идва етапът с печката и не са необходими 3-6 часа, а по-малко (колко точно, се преценява в крачка).
Суша малки количества, защото и най-прекрасно изсушените зеленчуци мухлясват, ако не се съхраняват правилно (в хартиени пликове, на сухо и тъмно), а засега такива условия нямам.
Може да не се запазват много витамини, но пък и не плащам баснословни сметки за ток (засега).