Marmite
Vegemite( австралийската версия на Marmite), Aussie mite
Cenovis( швейцарската версия на Marmite)
Горните три пасти се правят от бирена мая и остатъци от производството на бира. Богати на протеин( от дрождите), овкусени с подправки, оцветени с карамел, богати на витамини от групата B - имат аромат на месо и вложените подправки - типичен пример как от ненужен отпадъчен продукт е сътворено нещо, което част от хората харесват и търсят до полуда, а останалите смятат за нещо от-вра-ти-тел-но!!!
Спадат към подправките и храните с пикантен вкус(
ACQUIRED TASTE = вкус/ нещо, с което постепенно се свиква, нещо, към което постепенно се придобива вкус)
Състав: Yeast, Sugar, Salt, Wheatgerm( пшеничен кълн, зародиш) Extract, Mineral Salt( 508), Color( Caramel), Herbs, Spices, Vitamins: Niacin, Thiamin, Riboflavin
Подробности за Marmite
Bovril - екстракт от говеждо месо, май-май нещо като
Костиля на Naggy - кубчета концентрат за бульон. Първоначално се е правил от сушено месо, смляно на прах с добавка на бульон, колкото да може да се гребе с лъжица
Абе що се сещам за Винету, Поразяващата ръка и
ПЕММИКАНа
- сушеното стрито и омешано с мас говеждо( бизонско, еленско, лосовско), което каубоЙЦите разнасяха в кожени торбички?!
Как да си направим пеммикан у дома...