Здравей,
Deni!
Кексовете стават по-вкусни, когато се правят с масло. Обаче част от маслото може да се замени с олио (до 2/3), а когато котовия кекс горещ се намаже с масло, след това никой няма да разбере измамата
.
Относно това, какво мляко се използва и дали се слага газирано - това зависи от самата рецепта.
Много е важно съставките да са с еднаква температура, защото в противен случай тестото не се надига.
По принцип е добре човек да се придържа към рецептата, особено в частта за печенето (обикновено там се излагам, но за това виня фурната
), като се съобразява и с особеностите на фурната си. Ако твоята фурна, например няма функцията 'печене само на горен реотан' или 'само на долен', съответно не можеш да включиш фурната отгоре - просто слагаш кекса да се пече по-нагоре.
На мен обаче най-хубави ми стават кексовете в микровълновата. Там е важно захарта да е добре разтворена, защото иначе загаря и сладкишът става на кафяви точици. Вярно, на цвят са доста по-бледи, но пък стават много по-нежни и въздушни. И се надигат много повече.
Надявам се, в близко време да ни зарадваш с някой твой кекс