http://www.eunet.bg/media/show_story.ht ... y=89227338
... Пийте мътеница, като дядовците ни 1999-03-31 08:47:59+03 Познатото ни предимно от историческите книги питие всъщност е било много ценена напитка преди години, въпреки че е отпадъчен продукт. Мътеницата се получава след избиването на сметаната в масло. В зависимост от това дали се преработва сладка или кисела сметана, е различен и вкусът на получената мътеница. Ако сметаната не е добре узряла физически или избиването й е било неправилно, съдържанието на мазнини може да се повиши до 3 - 5 на сто. Мътеницата съдържа и биологични вещества - витамини, а също и лецитин до 1,5 - 2 %, което е десетки пъти повече от млякото. От нея се прави айрян, използва се като диетично средство, а също и за получаването на млечнокисели продукти. Преди или след изсушаване мътеницата се изролзва и за храна на млади животни. Автор: Валентин Свраков
...
|
|