Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Юни, 2024 12:16 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Май, 2006 8:42 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://www.eunet.bg/media/show_story.ht ... y=89227338

... Пийте мътеница, като дядовците ни
1999-03-31 08:47:59+03
Познатото ни предимно от историческите книги питие всъщност е било много ценена напитка преди години, въпреки че е отпадъчен продукт. Мътеницата се получава след избиването на сметаната в масло. В зависимост от това дали се преработва сладка или кисела сметана, е различен и вкусът на получената мътеница. Ако сметаната не е добре узряла физически или избиването й е било неправилно, съдържанието на мазнини може да се повиши до 3 - 5 на сто. Мътеницата съдържа и биологични вещества - витамини, а също и лецитин до 1,5 - 2 %, което е десетки пъти повече от млякото. От нея се прави айрян, използва се като диетично средство, а също и за получаването на млечнокисели продукти. Преди или след изсушаване мътеницата се изролзва и за храна на млади животни.
Автор: Валентин Свраков

...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB