MR.LAZY написа:
Алеко написа:
...в Билла и Метро съм си купувал Vollkornbrot и Dreikornbrot. Немско производство и бая скъпичко за нашите стандарти.
Да, но птичето държи да е без закваска, което ще значи че трябва да е с мая. Веднага да провериш какво пише на опаковката
Според мене думата "закваска" и думата "мая" са просто синоними.
Значи когато говорим за хляб без закваска, това би трябвало да означава "хляб без мая".
А Vollkornbrot и Dreikornbrot са просто другото название на нашия пълнозърнест хляб, но вероятно приготвен без мая.
Според мене проблемът може да се отстрани като се купи пълнозърнесто брашно или брашно "Грахам" (виждал съм ги в продажба) и се изпече хляб без мая, евентуално с кисело мляко със сода, яйце и нещо друго като добавка вместо набухвател, но не и мая.
Маята се слага, за да се образува фино вкарване на мехурчета въглероден двуокис който пък е резултат от жизнената дейност на маята, която пък
всъщност са дрожди.
Ако тези фини мехурчета, разпределени в тестото чрез маята равномерно се заместят с мехурчетата от кисело мляко плюс сода или амонячна (примерно) мая, или да кажем най-простото - да се замеси тесто с газирана вода, най-вероятно ще стане нещо като хляб, който няма да е пухкав, но ще става идеално за ядене.
Предполагам, че ще трябва да се пече във форма за кекс, намазана с мазнина, защото това тесто вероятно ще е лепкаво.