Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Юни, 2024 5:33 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 30 Юли, 2004 1:10 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Моля, ако някой знае българското съответсвие на темина 'deep fry', да го сподели. Това е техника за пържене в силно нагорещено олио за кратко време, използва се от азиатците. Пърженето е в тигани (уок) с дебели стени, така че да се запази топлината на олиото, при поставянето на продукта. Този начин на пържене съхранява полезните съставки във продуктите, а зеленчуците се запазват хрупкави.


Last edited by MR.LAZY on 17 Мар, 2005 4:25 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Re: Deep fry
Сготвено на: 08 Авг, 2004 12:23 am Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Дали не е "сотиране" от фр., както повечето ни кулинарни термини - пъхаш в много гореща мазнина за кратко :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 10 Авг, 2004 12:25 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Май не е сотиране, защото сотирането предполага бързо запъжване от двете страни на месото, след което се затиска с тежък предмет и пърженето продължава на слаб огън.


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 10 Авг, 2004 3:02 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Точно гледах едно предаване по Explorer, някакви австралийци си пътуват и готвят... Та те казаха 'deep fry' и хвърлиха пресни и разкошни морски дарове в дълбока тенджера, пълна с врящо олио. Фритиране трябва да е, или както още се казва "дълбоко пържене" :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 12 Авг, 2004 1:48 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Quote:
Май не е сотиране, защото сотирането предполага бързо запържване от двете страни на месото, след което се затиска с тежък предмет и пърженето продължава на слаб огън.

Определено съм писал глупости :oops:
Сотирането е процес на пържене в малко като количество и силно загрята мазнина. Целта е да се постигнат 'хрупкави' резултати.

Извинявам се, ако съм подвел някого...


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 12 Авг, 2004 2:51 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
А пък аз ти вярвам безрезервно... :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 12 Авг, 2004 8:33 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
А бе тя и жена ми така казва...


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 11 Мар, 2005 12:31 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Яну, 2005 1:38 am Съб
Мнения: 19
потърсих в гугъла превод на израза deep fry. В действителност се употребяват двата израза "fry " и "deep fry" . Намерих и трета фраза :arrow: Shallow Fry. :) тъй като не се занимавам с готварство ще се опитам да ги преведа дословно и дано бъда полезна.. Fry - готвене за кратко в гореща мазнина - без значение каква. В този случай не е нужно олиото да покрива продукта. "Deep fry" означава готвене в дълбок тиган, така че олиото да покрие напълно продукта. "Shallow Fry" означава пържене в плитък тиган с малко мазнина.


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 11 Мар, 2005 12:48 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Много благодарим за отговора. Очакваме експертите да си кажат думата...


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 29 Апр, 2005 8:39 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Изпитвам силно любопитство да сготвя нещо в такъв тиган, но преди това ще трябва да си набавя един. А дотогава се надявам да се обособи отделен раздел "китайска кухня" , както вече предложи Готин.


 Profile  
 
 Рецепта: Deep fry
Сготвено на: 29 Апр, 2005 9:46 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ptomoff написа:
Май не е сотиране, защото сотирането предполага бързо запъжване от двете страни на месото, след което се затиска с тежък предмет и пърженето продължава на слаб огън.


Според мене нито един от тези термини не отразява точно много специфичния начин на пържене в уок.
Той е до такава степен специфично азиатски, че би трябвало да се измисли специален термин за това.
Както и на уока не може да се каже друго, освен уок.
Разбира се, може да му се каже "Голям, дълбок, тежък чугунен тиган с полусферична форма", но просто ще е много тъпо...
Така и със самото пържене, което всъщност не е и пържене в общоприетия смисъл на думата.
Говоря за това "жарване" (друг, по-адекватен термин не мога да измисля ) на нарязани на жулиен зеленчуци и/или месо в много малко мазнина, загрята до много висока температура, за много кратко време при енергично, но деликатно бъркане.
Аз поне не знам за съществуването на термин в кулинарията, който да отразява точно този начин на термично третиране на продукти.
Известните ми термини изобщо не се доближават до това.
Предполагам, че на китайски си има точно определено название, което или никой не се е сетил да преведе на някой от европейските езици, или пък е твърде непреводимо.
Ако пък е непреводимо, защо не го използваме направо, както използваме уок, например?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB