Здравей
Griph,добре дошла сред нас
!
Незнам до колко ще ти бъда полезна,но ще споделя само какви наблюдения имам. Никога не съм правила ликьор ..,но един приятел ми подари вишновка,миналата година.Ползвам я за готвене и коктейли и свършва бавно.Когато ми я даде каза да я прецедя,и оставя на тъмо.. иначе принципно била готова.Аз обаче реших да си запазя плодовете ,харесвам да ги гледам как си плуват вътре.Та точно за плуването исках да кажа,вишните не са потънали,не се и събират най-отгоре..носят си просто из бутилката..
Иначе имам 2 рецепти за кайсиев/прасковен ликьоор,в едната пише че плодовете смилат,заливат със захар...и т.н. и след 2 седмици хубаво се прецежда.А във втората-нарязват се на парчета,заливат се със захар,отцежда се сока,добавя се алкохола ..и т.н. Ако желаеш мога да ти ги напиша.
Под пръхкави,ронливи ли разбираш..за да знам как да се ориентирам.Във форума са публикувани доста сладки и бисквити ,различни видове..може и има такива,ако не ще потърсим.
Бисквитка,сигурно ще ти е по -полезна..
А ,за кекса..и аз не съм много по сладките неща,но както го описваш,печенето не е протекло както трябва..аз лично напоследък,удължавам времето за печене на кексовете ми с 5 мин,като ги пека на 100 гр.(за последните мин. само) да речем,или просто правя сладкиши които си стоят мокри..
(Негърче,онзи с фурмите-"Кралица Елизабет").Понякога така се получава ,ако кекса се прави с олио и то е било повечко..Друго не се сещам.