Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Юни, 2024 12:01 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Авг, 2005 11:41 am Сря 



Споделете, моля, как се правеше мътеница? Имам :смътни спомени и честно казано се питам прясно със кисело ли беше?

ПП. Русокоске моля да ме извиниш че на 2 места я постнах, ала незнаех точно къде трябва.


  
 
Сготвено на: 17 Авг, 2005 2:52 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Юни, 2005 12:51 pm Вто
Мнения: 8
Location: София
Еми... доколкото энам се прави от кисело мляко и вода; ако я обичаш гъста повече мляко. Някои й слагат малко сол \ вкусно е\. За жегите е много раэхладително с бучки лед. СУПЕР Е


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 12:13 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Аз разбивам една кофичка кисело мляко "Здравец" със същото количество вода, подсолявам, обичам да добавя малко черен пипер. Това ми е ежедневна напитка, без която просто не мога. Не обичам прясно мляко и ужасно мразя киселото мляко да не е кисело. Вие какава марка кисело мляко използвате?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 9:54 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
torti4ka написа:
Някои й слагат малко сол \ вкусно е\.
Аз познавам хора, които й слагат шарена сол, но мисля че класиката е вода и кисело мляко.

За да накарам малкия хищник да пие много полезния кефир, му разреждам 2 части кисело мляко с една част кефир и става нещо много вкусно, а и много полезно.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 10:52 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Четох някъде, че мътеницата е остатъчен продукт от избиването на сметаната на масло. Не знам обаче доколко е вярно :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 10:57 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
biskvitka написа:
Четох някъде, че мътеницата е остатъчен продукт от избиването на сметаната на масло.
Buttermilk? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 11:04 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не знам, дали така (buttermilk) са я наричали в Османската империя :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 11:41 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Султан Сюлейман (онзи дето припаднал при вида на френския Рататуй), когато стажувал в мензата на Магнаурската школа имал за учител известен английски шеф. Та от тоз шеф Сюлейманчо прихванал много думи като: батъмилк, йогурт, грис-халва и сутляж.

[hide=Към кандидат-студентите]Да не вземете да ме цитирате, ей! Щото Марчето Антоанетова ще се разсърди, че не сме й отдали почест.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 11:54 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Jasen написа:
Аз разбивам една кофичка кисело мляко "Здравец" със същото количество вода, подсолявам, обичам да добавя малко черен пипер. Това ми е ежедневна напитка, без която просто не мога. Не обичам прясно мляко и ужасно мразя киселото мляко да не е кисело. Вие какава марка кисело мляко използвате?


Ква мътеница, кви 5 паунда, бе? Това си е чист айрян! Мътеницата си е нещо съвсем друго!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 11:43 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Е, светни ме к,во туй мътеница да не си одя прозт :-? .


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 10:51 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Аз пък винаги съм мислел че айрянът е турската дума за мътеница. Поне комшиите го продават като Airan.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 10:58 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Според мен мътеницата е горецитирания Buttermilk, на немски му викат Buttermilch.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 11:07 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ако наистина е така, значи на вкус е като кефир (по-нискомаслен) - леко сладникаво, с тънък намек за киселко :facelick:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 11:10 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Да, наистина е нещо такова.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 12:11 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Според мен мътеницата е горецитирания Buttermilk, на немски му викат Buttermilch.
М'че туй си е чист цвик (суроватка) :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2005 12:36 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
За следващия брой на списанието си сътрудничихме с един проф. по млекопреработка. Та ако толкова ви интересува, мога да го питам.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Фев, 2006 7:56 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
За следващия брой на списанието си сътрудничихме с един проф. по млекопреработка. Та ако толкова ви интересува, мога да го питам.
Нищо не казваш. Пита ли човека за разликата между мътеница и айрян? Вече минаха повече от 6 месеца, а ти дума не обелваш.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2006 4:49 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Мътеницата е остатъчен продукт от биенето на масло. Прави се от прясно мляко и малко кисело мляко (незнам пропорциите). Бие се или както бабите го бият в един цилиндричен дървен съд ( незнам как му беше името) с бутало или има от алуминии сферични с една ръчка която се върти. Интересното е, че това което се върни има един бутон който трябва да се натиска от време на време защото се образува налягане от газове. Това са ми спомените от малък на село като съм въртял въпросното нещо. Бабата на гаджето "бие" масло в буркан. Може да пробвате слагате прясно мляко и малко кисело и друсате здраво (би трябвало да стане). Мътеницата е доста кисела между другото.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2006 8:03 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2006 3:41 pm Чет
Мнения: 83
Незнам дали става с прясно мляко ,но за киселото съм сигурна ,че се използва, за да се направи въпросната мътеница.Виждала съм целия процес ,съда е цилиндричен , дървен с бутало.Вътре се слага киселото мляко и вода. Бие се с буталото ,докато на повърхността се образува жълт слой масло.То се обира и течността под него я наричат мътеница.Охладена е супер напитка.Тя всъщност се явява като остатъчен продукт.Мътеницата се прави от домашно кисело мляко.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2006 8:42 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://www.eunet.bg/media/show_story.ht ... y=89227338

... Пийте мътеница, като дядовците ни
1999-03-31 08:47:59+03
Познатото ни предимно от историческите книги питие всъщност е било много ценена напитка преди години, въпреки че е отпадъчен продукт. Мътеницата се получава след избиването на сметаната в масло. В зависимост от това дали се преработва сладка или кисела сметана, е различен и вкусът на получената мътеница. Ако сметаната не е добре узряла физически или избиването й е било неправилно, съдържанието на мазнини може да се повиши до 3 - 5 на сто. Мътеницата съдържа и биологични вещества - витамини, а също и лецитин до 1,5 - 2 %, което е десетки пъти повече от млякото. От нея се прави айрян, използва се като диетично средство, а също и за получаването на млечнокисели продукти. Преди или след изсушаване мътеницата се изролзва и за храна на млади животни.
Автор: Валентин Свраков

...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB