Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Юни, 2024 3:57 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 34 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 14 Авг, 2006 3:32 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
В сряда ще водим едни датчани на кръчма (младата част са ни приятели, но възрастните ги виждаме за първи път) - те ни канят и оттам се чувствам объркана - хем да не е много скъпо, хем да е добро. Та затова ви питам - коя кръчма да изберем? Прегледах "Белия списък" - май "Егур-егур" става, но кухнята е арменска, мислех си и за "При Яфата" на Солунска. В "Тино" съм сигурна, че ще хапнат добре, но наистина се обърках... Дайте малко акъл :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 14 Авг, 2006 3:58 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не знам дали да се обаждам, защото още не сме ходили и нямам лични впечатления, но много ги хвалят и възторгват - ХАДЖИДРАГАНОВИТE КЪЩИ.
Ние смятаме да ги посетим при първа възможност.
Разгледай сайта им, има много информация:

http://kashtite.com/


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 14 Авг, 2006 4:05 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Не знам дали да се обаждам, защото още не сме ходили и нямам лични впечатления, но много ги хвалят и възторгват - ХАДЖИДРАГАНОВИТE КЪЩИ.
И на това място ги хвалят (иначе темата е за Мол ъв София).


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 3:43 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Благодаря ви за идеята - резевирах в тези Къщи - добре изглеждат и има някакъв гъдел с типично българската атмосфера. После ще кажа как е, 10х


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 3:55 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
С нетърпение ще чакаме да кажеш как е . :)


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 4:11 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
И ако ти хареса и не е безотговорно скъпо, може някоя от следващите есенно-зимни срещи да проведем в типично българска атмосфера.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 6:04 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
И ако ти хареса и не е безотговорно скъпо, може някоя от следващите есенно-зимни срещи да проведем в типично българска атмосфера.


На сайта им има цени. :twisted:
Ние снощи открихме една токущо отворена механа, страшни мезета, браво на готвачите - не е за белия списък, че е в бившия стол на МГИ-то, но за сбирки става. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 6:12 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
...че е в бившия стол на МГИ-то, но за сбирки става. :mrgreen:
Що манджа е минала в корема ми от това място.... Ама по мое време беше МГУ :P.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 6:25 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Щом казваш - и представа си нямам, и не съм имала, как се води У или И.
Ако ще си говорим за математическия, помня. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 15 Авг, 2006 9:25 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Ако ще си говорим за математическия, помня. :mrgreen:
Какъв математически?

Минно-геоложки Институт (Университет).


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 16 Авг, 2006 9:38 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Това с У -то и И-то го разбрах. :P

ФМИ - факултет по математика и информатика към СУ-то. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 16 Авг, 2006 9:57 am Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
бившия стол на МГИ-то
Я открехнете бедните души, които си прекарахме следването само на гола бира във Вкусното кебапче, къде е тоя стол?


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 16 Авг, 2006 10:28 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ние случайно го открихме, 'щот сме евакуирани в Дианабад и вечер правим експедиции с цел откриване на кръчми. :mrgreen:

Та столът е преправен на съвсем прилично заведение, само до WC-тата маршрутът е странен ( запазена е старата архитектура ), но за сметка на това са ремонтирани категория лукс. Нарича се механа Чардака.

Намира се на ъгъла на Г М Димитров и Никола Габровски, зад дългия блок на Г М Димитров , срещу първия блок от Студ. град, мисля че беше бл No 4.

http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=9921a ... 4_18.y=159


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 16 Авг, 2006 1:15 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
За ФМИ знам какво е, брат ми е техен близо 15-годишен кадър.

IPA написа:
Ако ще си говорим за математическия, помня. :mrgreen:
Това изказване не разбрах :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 16 Авг, 2006 2:09 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Мерси, IPA, много си падам по новооткрити кръчми ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 16 Авг, 2006 2:45 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
За ФМИ знам какво е, брат ми е техен близо 15-годишен кадър.


Да не излезе, че се познаваме с него. :mrgreen:

MR.LAZY написа:
IPA написа:
Ако ще си говорим за математическия, помня. :mrgreen:
Това изказване не разбрах :roll:


Ставаше дума И или У е.
Ами ти си завършил МГУ и му помниш точното название, аз съм завършила ФМИ-то и за него си спомням. :P

to4ica написа:
Мерси, IPA, много си падам по новооткрити кръчми ;)


Моля, няма защо.
Аз също. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 17 Авг, 2006 11:34 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Разминахме се с Хаджидрагановите къщи засега - хората бяха минали през Търново, Боженци, Трявна, Жеравна и Копривщица и не искаха да чуят за подобни кръчми. Помолиха да ги заведем в кварталната, където си пием бирата, така че си прекарахме вечерта в Халбите и то доста добре, благодарение на едно много пъргаво и засмяно момиче, което дори ни помогна да ги изведем успешно от кръчмата - щото бира-ракия-бира-ракия и...


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 9:42 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Значи прекалено много им е дошла типично българската атмосфера. :mrgreen:

Извинявай, къде е това Халбите. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 11:22 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ул. "Ниофит Рилски", съвсем близо до Петте кьошета.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 12:25 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Значи прекалено много им е дошла типично българската атмосфера.
Като гледах менюто на Къщите, май само атмосферата е българска. Ястията, колкото и да са вкусни - не са:

Част от подбрани български салати:

Старософийска салата (печени чушки, отлежали в марина, домашно краве сирене, орехи, зехтин, чесън, копър и заливка от балсамико) /В стара София са ползвали балсамико още когато Карл 5-ти е говорел на немски само с конете си/;

Хаджийска салата (пресни домати на шайби, синьо сирене, поръсени с автентична ямболска билка) /Ако не знаете, хаджиите са донесли синьото сирене от Йерусалим/;

Кукерска салата (прясно биволско сирене, домати, зехтин, подправки) /Преди да сложат маските, кукерите са пийвали зехтин за отскок/;

И още:

Родопска кълцаница (пилешко кълцано месо в було с пълнеж от кашкавал, бекон и чушки) /беконът е типичен за Родопите, спор няма/

Всичко това го казвам с най-добри чувства, на мен ми потекоха лигите, докато им четях менюто.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 12:43 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Алеко написа:
ул. "Ниофит Рилски", съвсем близо до Петте кьошета.


Благодаря. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 2:49 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
IPA написа:
Значи прекалено много им е дошла типично българската атмосфера.
Като гледах менюто на Къщите, май само атмосферата е българска. Ястията, колкото и да са вкусни - не са:

Част от подбрани български салати:

Старософийска салата (печени чушки, отлежали в марина, домашно краве сирене, орехи, зехтин, чесън, копър и заливка от балсамико) /В стара София са ползвали балсамико още когато Карл 5-ти е говорел на немски само с конете си/;

Хаджийска салата (пресни домати на шайби, синьо сирене, поръсени с автентична ямболска билка) /Ако не знаете, хаджиите са донесли синьото сирене от Йерусалим/;

Кукерска салата (прясно биволско сирене, домати, зехтин, подправки) /Преди да сложат маските, кукерите са пийвали зехтин за отскок/;

И още:

Родопска кълцаница (пилешко кълцано месо в було с пълнеж от кашкавал, бекон и чушки) /беконът е типичен за Родопите, спор няма/

Всичко това го казвам с най-добри чувства, на мен ми потекоха лигите, докато им четях менюто.


За другите неща не знам, но зехтин по нашите земи се е консумирал още преди Карл V. Та може и кукерите да са си правили салатка като мезе за ракийката баш със зехтин.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 3:02 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Зехтин се е консумирал там, където растат маслини (не е било на територията на днешна България).
Т.нар. дървено масло е било доста скъпо и се е използвало за религиозни цели - за помазване и като гориво за кандила.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 3:09 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Да, ама другарите византийци са търгували с тази стока и нашите предшественици са си купували.


 Profile  
 
 Рецепта: Добра кръчма
Сготвено на: 18 Авг, 2006 3:12 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
За другите неща не знам, но зехтин по нашите земи се е консумирал още преди Карл V.
Ако имаш предвид, че поробените византийски земи за били българско владение, си прав. Обаче зехтинът не никак типичен за българската кухня.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 34 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB