Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Юни, 2024 4:23 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Яну, 2005 6:25 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Здравеите, мили кулинари и НЕКА НИ Е ВЕСЕЛА, СПОРНА И ВКУСНА новата година!!!!

След голямото готвене, ядене и преяждане , което в нашата къща по куп стечение на обстоятелствата започна от 22-ри вечерта :P , след няколко дена започват и ред рожденни дни. На 10-ти е рождения ден на луимия и ще трqбва да посрещна родата. Иска ми се обаче този път да е под формата на различни топли и студени предqстия, салати, различни ВКУСОТИЙЙКИ :П ! Моля дайте ми идеи!! Неща, които мога да приготвя бързичко след работа и други, които ще подготвя предварително.
Рекепти уж много , много , а като доиде случай ...и... :roll:
Благодаря ви предварително!!


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 2:42 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Как само те разбирам! По същатa причина посрещнахме новата година с трапеза-бюфет. Ако ти и семейството сте любители на рибата препоръчвам пущена риба и хайвер. Верно че е малко скъпо, но малки дози ще свършат работа, това са храни с силен вкус и съвсем малко количество стига. А и е лесно за сервиране: купуващ 2-3 вида нарязана риба подреждаш красиво с стръкчета копър и резанчета лимон и лук,и поднасяш с два три вида(бял, типов, черен) нарязан хляб, добави масло и крема сирене. В малки купички (например за сладко) добавяш различни видове хайвер.Много изискано! Всеки може бързо да си направи гурме сандвич. Разбира се, ако имаш време, можеш да приготвиш сандвичите сама. Можеш да добавиш и блюдо с френски сирена и кашкавали (ако харесваш)!Мммм!
Image
Ако не харесваш риба, пак има много възможности да впечатлиш семейството и изненадаш любимия. Пробвай салса, гуакамоле и тортия чипс. Салсата се прави с домати (три големи), лук(зелен (2-3 стръка и кромид 1/4 глава) ена малка връзка магданоз, олио или зехтин, сол и черем пипер. зеленчуците се режат на дребно и се объркват с подправките. с чипса се загребва като с лъжичка от салсата. Рецепта за гуакамолета има в форума. Много е добре и със сметана снежанка.
Можеш да направиш италианска Брушета. Запечени сандвичета с домати и зехтин(малко прилича на циганска баница). Мойта рецепта е : взимам от моя любим хляб с маслини и розмарин (всеки хляб става , но ако исползваш по-специален става...хмм специално, препоръчвам франзела) нарязвам на тънки филийки, големите режа на две, редя на тава и поливам с зехтин,(важно е да е зехтин за да има италиански гурме привкус, олиото ще простее). Във купа режа домат , 5-6 сръка магданоз и 2-3 листа пресен босилек, щипка сушена чубрица, черен пипер,малко биало саламурено сирене. с лъжица слагаш по малко от сместа на всяка филийка и запичаш в фурната за 10-15 мин. Много е вкусно!
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 1:02 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В Русия на празници се поднасят блини с хайвер и пушени риби. От блини може и да се направи нещо като палачинкова торта - всеки блин се намазва с някаква салата с майонеза, някои само с майонеза, отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Украсява се с маслини, скариди, кисели краставички, розички от сьомга или каквото ти хрумне.
За всеки празник правя някакъв пирог с различна плънка. Украсява се с фигурки от разточено тесто (не се извайват, че при втасването украсата става на нищо; веднъж направих рози и те като се изпекоха, заприличаха на зелки).
Паят с френски акцент е много вкусен и ефектен (дано открия снимките, за те убедя).
В момента не се сещам за нищо друго, освен за готови салати и мезета. Ще помисля още.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 2:24 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Благодаря ви, момичета, за идеите...надявам се да има и още :P:
Идеята за рибните плата е чудесна, но преди нqколко дни празнувахме с такава трапеза Васильов ден (таткото на лубимия) - сьомги, аншоа, хайвери, тарама, блини...и не ми се ще да се повртарям. Все пак си мислия, че ще има нещо рибно и плато от сирена (живеем във Франция)
Идеята за пирога същто ми се понрави доста, но поради наличието на другите риби ми се искаше плънката да не е рибна. Имате ли други идеи? А пирога на момента ли се прави или може и предварително?
Благодаря ви още веднъж и чакам с нетърпение съветите ви. Имам още малко време до края на седмицата, когато менюто трябва да е готово ...в главата :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 2:41 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пирогът се прави когато имаш време, случвало ми се е да го изпека и предния ден, на следващия го намазвам с масло и пъхам в микрото или във фурната. Важното е плънката да не е много сочна (тогава просто поръсваш долната кора с галета). Самата плънка изобщо не е задължително да е с риба, може с пиле, задушени със сметана гъби, задушени картофи с много пържен лук, пържено зеле, гречка с дробчета... Най-вкусните са с пълнеж от стари манджи (например, пресолен фасул, от който се взима само гъстото) ;) Импровизирай, ако маята е хубава и пресееш брашното, няма начин да не се получи.

Една позната преди време ме посъветва за един празник да направя тематична вечеря, в случая беше мексиканска. Много е хубаво, но за тези, които работят и нямат много време, не зная, дали е подходящо. Продължавам да мисля. (Благодаря за доверието! Надявам се след това да разказваш)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 4:00 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
О-о, много оригинално и добро решение. :o
Бях на един такъв рожден ден. Съпругата на рожденика му направи истинска изненада. Той дори не знаеше, че тя е поканила всички приятели и роднини. Видял е, че тя приготвя разни неща в кухнята, но е смятал че рожденият ден ще бъде в тесен кръг. Добре, че не е проверил и банковата сметка. :oops: Там щеше да се изненада...
Тя беше направила италианска вечеря (не пица и спагети :lol: ). Беше приготвила всичко, ама всичко по рецепти от италианската кухня - едни сърмички в листа от цвекло, панакота, антрета от риба с песто, салата от домати с босилек, пиле с много чесън ....То не беше вечеря, беше истинска гастрономична наслада. Ако имаш време, помисли за подобен тематичен вариант - мексикански, италиански, руски, гръцки или какъвто ти си решиш.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 4:32 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Ох, момичета и аз така си го представях - тематично :roll:, ама нали не мога да се спра "географски" на менюто, та си мислех да събера рецепти и според вида на избраните ще се наложи и географската ширина :P. Така че, приемам идеи всякакви! Рибата с песто как беше представена? А пилето с чесън??? Давайте и мексиканските вкусотии...ох...трудна задача ви давам май, ама обечтавам да разказжам и то ПОДРОБНО!!

Честна Кулинарна !!!!! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 4:44 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Първо кажи на коя точка от географията ще спреш, че иначе като се развихрим тука , ще трябва и книга да напишем. :lol:
Рибата си беше точно като маринованата сьомга плюс сос песто. За пилето ще трябва да потърся рецептата.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 7:26 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Ами момичета...що пък да не се локализираме на 10/01 в Италия , примерно...Таткото на любимия, че и брат му са доста придирчиви, но пък рожденника обожава италианската кухня :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 10:00 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Интересуват ли те за предстоqщото празнуване две идеи:

- охлюви от консерва, поставени в тези специални съдчета с 6 малки дупки, ако нямаш такива можеш да заместиш с друг съд, поляти със сос масло, зехтин, наситно нарязан арпаджик, пресован чесън и МНОГО наразан наситно магданоз, бяло вино, сол, чер пипер - всичко това запечено за 20-ина мин.

- миди със сос от лук, чесън, бяло вино, сметана, някаква зеленинка, сол, черен пипер, малко червен пипер. Тук вариантите са два - по оригиналната рецепта се прави соса и вътре се пускат суровите миди, докато се отворят и се сервира с черупките. Но ако не искаш да затрудняваш гостите си - можеш да свариш и изчистиш мидите предварително или да ползваш консерва.

За охлювите ти трябва хубава прясна франзела, а може и няколко.
За мидите е достатъчна лъжица.

Поздрави и приятно прекарване. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2005 11:24 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Какво ще кажеш за едно много вкусно и ефектно тимпано? (Ако има и други фенове на филмовата кулинария, можем направо да отворим нова тема!)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2005 12:44 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
не мога да го видя оттук :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2005 12:32 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Погледни в личните си съобщения.


 Profile  
 
 Рецепта: Novini
Сготвено на: 12 Яну, 2005 5:32 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
biskvitka написа:
Погледни в личните си съобщения.
:P

Мили момичета мои помагачки :) , най-напред искам да се извиня, че не пряко не съм използвала идеите, които ми дадохте, но....любимия беше решил да празнува на заведение и предния ден, 5 мин преди да затворят магазините променихме плановете... Така че импровизирах!

Предложих:
-ядки, такос (но готов) с доматената салца
-солен кекс с артишок и маслини
-солена торта с раци и грейпфрут (специалитет на сестра му на любимия)
-Карфиолен чийзкейк, направих го обаче с броколи
-маринована херинга (готова) с черен орехов хлqб
-плато сирена
-кекс кокос-шоколад
-торта "Лолита"

Повечето от рецептите са събирани от вас по други поводи, така че пак БЛАГОДАРя!!! Прекарахме чудесна вечер и добре похапнахме!!!!


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2005 7:20 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Солената торта с раци ще я сънувам тази нощ, ако изобщо успея да заспя :) . Ако сестрата на твоя любим се смили, постни, моля те, рецептата. Ами останалите неща! Как звучат само: торта Лолита - представям си нещо нежно, сочно, малко... Накратко, давай насам рецептите, че и ние имаме любими!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2005 12:45 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
biskvitka написа:
Солената торта с раци ще я сънувам тази нощ, ако изобщо успея да заспя :) . Ако сестрата на твоя любим се смили, постни, моля те, рецептата. Ами останалите неща! Как звучат само: торта Лолита - представям си нещо нежно, сочно, малко... Накратко, давай насам рецептите, че и ние имаме любими!
МММММ, рецептата за тортата ще я дам, но тези дни, нямам я в момента. Наистина е нещо ефирно, но нестандартно :lol: , ВНИМАНИЕ на кои се предлага!!!! Не е много силно на вкус, така че се приема и от хора - трaдиционалисти :)))
И тората ще пусна, но според моя вкус не е ефирна... :oops: .Ако трябва да съм честна бях лекичко разочарована, но народа много я хареса, излапа се!!!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB