Пирожки с картофена плънкаЗа плънката:
500 г картофи
200-250 г кромид лук
олио или масло
Картофите се нарязват на средно големи кубчета и се задушават с 2-3 с.л. мазнина и вода, която да ги покрие до половината. Посоляват се. може да се сложи и бульон за аромат.
Картофите са готови, когато се разкашкат. Ако е необходимо, се варят още малко, докато изври по-голямата част от водата. Бърка се, за да не загорят.
Отделно се запържва до златисто лука (за такива като
Алеко, смесен с нарязан на кубчета бекон
). Смесва се с картофите. Накрая се поръсва малко черен пипер.
Аз бих сложила и копър, но у дома не са големи негови почитатели
.
Ако плънката е водниста, се сгъстява с малко галета.
Оформят се пирожките:
От разточеното на кора с дебелина 3-4 мм
тесто се изрязват квадратчета със страна 5 см. С чаена лъжичка се слага от плънката в средата на всяко квадратче.
Квадратът се прегъва по диагонал и краищата се защипват с вилица.
Вариант: срещуположните крайчета се защипват и се получава нещо като вързопче. Така плънката става по-суха.
Пирожките се намазват със сметана или кисело мляко и се пекат в предварително загрята до 200-220 фурна.
P.S. Този път картофите бяха печени на фурна, но пак се получи вкусно.