С половината от
това тесто, ароматизирано с ванилия и лимонова кора, направих кифлички с макова плънка.
Разделих тестото на 16 топчета. Едно от тях оформих във формата на фитил и го вързах на възел, като краищата подпъхнах от двете страни на възелчето.
Получава се нещо като цвете, което се слага в средата на намаслена тава.
Топчетата се сплекват на дебели питки и се намазват с меко масло. Слагат се по три едно върху друго. Всяка 'тройка' се разточва на кръгла кора с диаметър около 22 см, разделя се радиално на 8 и се намазва с масло и макова плънка. Навиват се кифлички като кроасани, които се подреждат като лъчи около 'цветенцето' в средата.
Намазват се с разбито яйце и се поръсват с мак/сусам/бадеми и едра захар (моята е кафява, бялата е ситна като сол).
Ако тавата позволява, може да се наредят и три реда кифлички.
Хубавото на това подреждане е, че могат да се пекат в една тава кифлички с различен пълнеж.
Макова плънка:
80 г маково семе
50 г захар
125 мл прясно мляко
5-7 бр. меки български бишкоти
Макът се смесва с млякото и захарта и се вари, доакто леко омекне. Оттегля се от котлона и се добавят натрошени бишкоти (може и повече от споменатата бройка), докато стане гъста смес.
Охлажда се до стайна температура и се използва за пълнене на кифлички или руло.