Имах малко мая в хладилника и реших да я оползотворя. В същото време хлебчетата на Raza много ми се усладиха. Затова направих нещо като пшенично-царевични соленки с мая и маслини. Ето я и рецептата:
1,5 ч.ч. царевично брашно
4-5 с.л. зехтин или олио (или и от двете по равно)
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
300 г маслини (с костилки, допълнително се обезкостяват) или 180 без костилки
15-20 г мая (прясна)
пшенично брашно - колкото поеме (около 500 г)
1 ч.ч. пшенично брашно се размива в 1 ч.ч. топла вода, добавя се маята. Царевичното брашно се залива с 2 ч.ч. подсолена вряла вода и се разбърква много добре. Щом маята шупне, се смесват двата вида тесто, добавят се захарта и още пшенично брашно. Меси се, докато се получи хубаво тесто, меко като ухото (там, където се слага обица). Тестото се слага на топло за около 1,5 часа, след което се размесва хубаво, като при размесването се добавят нарязани наситно маслини. Това се прави много внимателно, защото маслините имат подлия навик, след като геройски са издържали процедурата по обезкостяване, да се разбягат при вкарването им в тестото.
Маслините са вече горе-долу равномерно в тестото, което се разделя на 3 равни части. От всяка от тях се правят фитилчета, които се нарязват на резенчета и се оформят на топченца. Редят се в три тави. Топченцата се намазват с по една капка зехтин или олио и след 15 мин се пекат в нагорещена фурна. Готови са, когато станат златисти.
Покриват се с друга тава за десетина минути, за да омекнат. Ако се препекат, стават много твърди, както и ако не се намажат с мазнина преди печене. Ако въпреки всичките ви усилия станат 'зъботрошачки', не се отчайвайте, просто ги вържете в найлонов плик и забравете за тях до сутринта. Тогава ще им се насладите на спокойствие с чаша хубав чай.
Тестото е много и излизат доста соленки (не успях да ги преброя, защото детето ги нападна още горещи и ... аз му помогнах).
|