Като страна на Балканите България е разположена на кръстопът, през който минават пътищата за три континента - Европа, Азия и Африка. Черти от кухните на тези континенти се откриват и днес в кулинарното ни наследство. Това влияние се засилва и от особеностите на българската история. През нашите земи са минали какви ли не племена и са оставили своите следи. По тези следи се отправя Ивелина Иванова, шеф-готвачът на кулинарното списание „Меню“, и преоткрива традиционни български рецепти. Тръгнете с нея по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати нашенски ястия!
Ето и съдържанието:
Салати и разядки
Бобена салата с патладжани
Катък с пиперки и орехи
Мариновано кисело мляко
Салата от репички и кисело мляко
Разядка от патладжани или кьопоолу
Хайвер от орехи и чесън
Чорби и супи
Гъбена супа с ечемичени ядки
Крем супа от картофи с гъби, маслини и чушки
Крем супа от чушки и патладжани
Пролетна зеленчукова супа
Селска пилешка супа с праз и хрупкаво червено цвекло
Чорба от праз и сирене
Чорба от риба и раци
Шарена бобена чорба
Шкембе чорба
Постни ястия
Запеканка от ряпа и моркови
Каша от коприва с яйца и орехи
Кюфтета от кисело зеле и орехи
Лозови сармички с ориз и лимон
Пролетна каша
Пълнена тиква с боб
Пълнени чушки със сирене
Хошмер, или каша със сирене
Яхния от целина и гъби
Рибни ястия
Никулденски рибник
Риба плакия с орехи
Рибарски гювеч
Саламура от риба
Ястия с месо
Винен кебап
Заешки чомлек
Капама
Каша от пиле
Кюфтета с арпаджик
Печено агнешко бутче със зеленчуци
Пиле лютика
Пилешка мусака
Пълнени дюли с овнешко месо
Свинска кавърма
Старозагорски тюрлю гювеч
Шишкебап
Яхния от агнешко и сини сливи
Тестени ястия и десерти
Сливенски милинки
Вита тракийска баница
Родопска пита слънце
Бухти със сирене
Тиквеник
Реване с малинов сок
Ашоре от жито
Снежни топки с локум
Халва с орехи и карамел
Можете да поръчате книгата от редакцията на списанието
(8,00 лв. с меки корици, 14,00 лв. с твърди корици) или тук на ЛС.