За да се получи идеалното сладко предлагам няколко съвета от опит.
1. Ягодите се измиват и се слагат в съда, в който ще се вари сладкото, там се посипват със захарта - достатъчно е да престоят 1 нощ. Съда трябва да е възможно по-широк, за да може излишната вода да се изпарява по-бързо.
2. На другата сутрин просто се слага съда на огъня, няма смисъл да се отделя сиропа. Честичко, минавайки покрай котлона, внимателно се отделя образувалата се от варенето пяна и се разбърква.
3. Не се опитвайте да капете върху нокът горещия сироп, за да видите дали се разлива -
![Скубя си косата :hair:](./images/smilies/icon-hair.gif)
боли! Става и в чинийка. Докато сладкото ври, сиропа винаги е доста по-рядък, затова не чакайте капката да остане съвсем цяла, защото после няма да можете да извадите сладкото от буркана. Ако случайно не сте го улучили по-лесно е да се довари на другия ден, за да се сгъсти, отколкото ако сте го изпуснали... май
![Въпрос :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
не може вече да се разрежда.
4. Лимонтозуто се слага непосредствено преди махането на съда от огъня, докато още ври, разбърква се за да се разтвори и се маха от огъня. За ягоди, малини, капини, касис и френско грозде не се слага пектин, те сами се желират от семчиците, които имат, за това е по-добре да остане малко по-рядко.
5. Насипва се в чисти, сухи и немиришещи буркани докато е още горещо и се затварят.
Това е от мен по въпроса. Правя го всяка година и не остава. Действайте - не може да не стане!