Това си е гарнитурка, но понеже не видях гарнитури, а пък не мяза на нито една от другите рубрики реших да го пиша тук.
Сигурна съм, че няма да кажа нищо ново, но този вариант се хареса напоследък в къщи и затова го споделям.
1 ч. ч. ориз
2 тиквички
1 морков
1 глава лук
1 чушка (зелена или червена)
1 малка кутия консервиран грах (може и без него)
сол
черен пипер
копър
магданоз
Нарязания на ситно лук задушавам заедно с нарязания на много дребни кубчета (1 на 1 мм) морков, също нарязаната на кубчета чушка. След като леко омекнат добавям нарязаните на много ситни кубчета тиквички и леко ги запържвам. През това време съм изчистила и измила много обилно ориза. Хаквам го при зеленчуците, сипвам 2.5, 3 ч.ч вода и го оставям да се вари на, както се казва, тих огън. (В повечето случаи направо го забравям, но рядко загаря). Ако ще слагам грах, който е от консерва го сипвам при почти сгъстения ориз. Често пропускам консервата грах и пак си става супер.
Не мога да дам точно време за приготвяне на ориза. Видях, че тук специалистите са се изказали колко минути на силно, колко на слабо и т.н. При мен всичо става с опитване. Ако реша, че оризът е готов го махам и го оставям захлупен - хем да поеме останалата течност, хем да стане сочен.
Понеже резултатът е доста гъст ориз, ако реша да използвам копър или магданоз ги слагам или преди да се сгъсти, или прясно нарязани върху всяка порция. Солта и черния пипер си ги слагате когато и ако поискате. Ако се консумира със соев сос аз лично не слагам сол.
Всъщност, благодарение на малките кубчета тиквички оризът става много сочен, а не вкаменен.
Ние лично го ползваме като основно ястие, а за гарнитура две - три парченца пушено филе от нещо си, или пък риба някаква
. Теоретично това си е гарнитура.