Всичките ми рецепти са с предистория, тази не прави изключение.
Много се впечатлих в Билла от един огромен пушен пуешки бут. Оказа се, че наистина е огромен и 1 седмица го чоплихме а тенденция да свърши не се виждаше и за да предотвратя изхвърлянето му поради разваляне измислих следното:
1 глава лук
2 моркова
въпросният бут нарязан на хапки - около 500 гр чисто месо
1 ч.ч. бяло сухо вино
бял пипер
майоран
кимьон
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер.
1 1/2 чаши вода
1 скилидка чесън.
Нарязаният на горе-долу ситно лук и морковите на много тънки кръгчета ги задуших с малко олио. След това изсипах виното и го изчаках да се изпари почти напълно. Добавих бута, сложих пиперите и кимьона и сипах водата. Изчаках го да започне да ври, пробвах лука и морковчетата (бяха готови за нула време) и си разбърках брашното с малко вода. Така сгъстената манджа поръсих с майоран и накрая чесъна, който и придаде много колоритен аромат.
Мацов и Мачето си изядоха чинно порцииките, Мацов и завтори. Аз поради недолюбване на манджести неща пробвах само месото, беше добро.
В рецептата умишлено не съм посочила сол, защото за мен бутът си беше достатъчно осолен. Не съм сложила и домати, защото имах само един и си го пазех като скъп спомен.
А може би ще понесе малко домати, но пък с по-малко вино. Сигурна съм, че и малко гъбки щяха да дойдат добре, но пак заради котето не сложих.
Не съм посочила време за готвене, защото ми се струва, че всеки обича различна гъстота на яхниите си.
Гарнитурата бяха зелена салата и нахут с чушки и кисели краставички.