ПЕЧЕН КАРТОФ, ПЪЛНЕН С ПИКАНТНА ПЛАКИЕНА СМЕС
ПРОДУКТИ:
4 много едри картофа (или 8 средни)
20 г. краве масло
1/2 ч.л. самардала
ЗА ПЛАКИЯТА:
80 г. краве масло
4 големи глави лук
1 ч.л. сол
1/2 кг. домати
1 ч.л. кафява захар
щипка индийско орехче
1/4 ч.л. черен пипер
няколко тичинки шафран
1 ч.л. настъргана кора (от един лимон)
1 ч.л. джинджифил на прах
ЗА ПЪЛНЕЖА:
4 печени и обелени месести зелени капии
1 ч.л. лимонов сок
100 г. овчи кашкавал
4 листа къдрава салата
1 ч.л. зехтин
1 с.л. дижонска горчица
Четирите глави лук, без да ги белим и доматите срязваме напречно през средата, посоляваме общо с 1 ч.л. сол и кафявата захар, и поставяме в тавичка.
Печем в загрята до 160 градуса фурна, по средата, за 30 мин.
Изваждаме от фурната, оставяме да изстинат, обелваме лукът и доматите, поставяме в блендер, добавяме всички подправки, предвидени за плакиената смес, миксираме леко.
Изсипваме в тиган, в който сме разтопили 80 г. краве масло и изпаряваме докато сместа се сгъсти.
Много добре измиваме картофите с четка, внимателно отстраняваме всички дефекти и отрязваме тънка ивичка откъм бъдещото дъно. От горната страна, на височина около 1/4 от картофа отрязваме капаче.
Много внимателно издълбаваме вътрешността на картофа с подходяща лъжичка, така че да остане стеничка и дъно по около 1,5 см. (по тази причина избираме едри картофи).
Намазваме вътрешността на картофа с малко масло, поръсваме със самардала и печем в силнозагрята фурна за 30 мин.
Изваждаме, оставяме малко да поизстинат и ги пълним до половината с плакиената смес. Върху нея разпределяме една печена, обелена и накъсана на ивички зелена капия. Поливаме с малко лимонов сок и леко поръсваме със сол.
Обилно поръсваме с настърган кашкавал.
Запичаме отново за 10 мин. докато кашкавалът се разлее.
Сервираме върху листо от къдрава салата или китайско зеле
Правим лек дресинг от горчицата, зехтин и балсамов оцет, с който украсяваме по листото салата.
|