На първо време ще ви дам съвет как да си спестите миенето на огромния и тежък стъклен съд. Или, по-точно, как това да става веднъж месечно.
На дъното на въпросния съд поставяте кръгла тавичка за еднократна употреба от алуминиево фолио. По една случайност, аз разполагам с десетина такива, но във всеки по-голям супер или мол можете да намерите най-различни по размер и форма такива тавички за еднократна употреба. Значи, по този начин предпазвате дъното и си спестявате миенето, защото само изваждате леката тавичка, в която е капало това, което е имало да капе и съвсем елементарно я измивате на мивката с гъбичка и Веро. Когато решите да печете нещо, върху тази тавичка поставяте някоя от двете решетки - по-високата или по-ниската и действате... Разбира се, такава тавичка си е екстра и е добре да имате поне няколко такива, но ако не можете да намерите, същата работа върши и голяма плоска дуралексова чиния, малка обикновена емайлирана или неръждаема тавичка, от едноремешните алуминиеви чинии или чиния от алпака. Същата работа, обаче, върши и изрязан круг от хартия за печене или обикновено алуминиево фолио.
Ето ви и една моя рецепта с ТИКВИЧКИ. 4 средни тиквички обелвате, нарязвате надлъжно, после на три части всяка половинка. Осолявате, точно както патладжаните, оставяте да престоят така половин час, отцеждате и измивате. Поставяте ги в порцеланова или стъклена чиния и ги мушкате в микровълновата за 5-7 мин. на пълна мощност. Изваждате, обърквате в купа с няколко капки зехтин или всяко парче обмазвате от всички страни. Поръсвате с малко черен пипер. Подреждате върху високата решетка и върху всяко парченце поставяте дълга ивичка сирене. Печете на 200° между 10 и 20 мин.. Точното време определяте експериментално, според вкуса, който искате да получите.
Подобна на тази рецепта, но в любимия ми стил "Фюжън" - Печене за 15 мин. на 225° на високата решетка. Един пръст дебели филийки от хубав ръжен или пълнозърнест хляб. Намазани с разбити в блендер осолени, измити, настъргани и отцедени тиквички, копър, сирене, кашкавал, зехтин**, много малко настъргано индийско орехче, 3-4 орехови ядки, след което всичко това смесено с отделно много ситно нарязан лук (лукът не бива да бъде смилан в блендера, защото ще горчи!).
*Вариант на рецептата- цялата тази смес за мазане разбита или с белтъци, или с жълтъци, или с цяло яйце - целта е пластифициране и стягане на сместа при печене, като изхождам от презумпцията, че и лукът, и тиквичките ще пуснат по малко сок. Нека да има нещо, което да стегне цялата смес, и това да не бъде галета, за да не се увеличава общото количество хляб.
*Втори вариант на тази рецепта - при блендирането добавяме един домат без семките или малко добро доматено пюре (от това, двоен концентрат, в малките кутийки).
** СЪВЕТ: Зехтинът може да бъде заместен с тиквено, бадемово или сусамово масло. Разбира се, цялото количество не превишава 5-10 капки.
|