Ватрушка - това е тестено изделие, с плънка от извара.
Рецептата е на Olja от kuharka.ru
Тесто:
250-300 г брашно
50 г сахар
110 г масло (сложих 80 г олио и 30 г кисело мляко)
1 ч.л. бакпулвер
Плънка:
250 г извара
2 яйца
50 г захар
0,5 ч.л. ванилия
2 с.л. течна сметана 35% (ако изварата е течна, може да се сложи 1 с.л. разтопено масло)
3-4 големи кисели ябълки (при мен са 1,5)
За поръсване:
захар и канела
Смесват се брашното, захарта и бакпулвера. Сипва се разтопеното масло и се замесва тесто, което има вид на трохи. (Най-добре е да се забърка с робот или миксер). Трохите се изсипват във форма и се притискат към дъното и ръбовете с лъжица.
Изварата се претрива през сито (за да не остане на бучици), към нея се добавят яйцата, захарта, сметаната/маслото и ванилията. Този крем се изсипва върху тестото.
Отгоре се нареждат ябъките, нарязани на кубчета или резенчета.
Ябълките се поръсват с канела и захар (взех кафява).
Ватрушката се пече в предварително загрята фурна (220 С) около половин час.