Ябълков каприз
Необходими продукти:
1кг ябълки
1 1/4 - 1 1/2 ч.ч. захар (аз използвах кафява)
400г. заквасена сметана
1 1/2 пак. чаени бисквити ( използвах такива с аромат на ванилия)
щипка канела
Начин на приготвяне:
Ябъките се обелват и нарязват на малки кубчета. Слагат се на огъня със захарта и 2ч.ч. вода , задушават се докато станат прозрачни ( 15-ина мин. ). Снемат се от огъня и се добавя сметаната, разбърква се добре. В тавичка или форма за торта се подержда един ред бисквити, залива се с половината от топлата ябълкова смес, втори ред бисквити и другата половина ябълкова смес. Охлажда се и се поставя се за няколко часа в хладилника.
Страшно вкусен сладкиш! С моя мъж ометохме половината наведнъж..
.
Прятен апетит!
Рецепта я взех от темата на Morena, в форума на gotvetesmen. В оригинал е с 2 ч.ч. захар , но авторката пише ,че така става доста сладко и затова аз я намалих приблизително на 1 1/3 ч.ч. и за моя вкус стана идеално (аз не обичам да е супер сладко, ви преценете сами) . В оригинал няма и канела , по съвет на Марабу аз реших да сложа и си пасна страхотно.Формата ми е 26 см. Благодаря и на двете!