Ето една рецепта на майка ми.
Това мога да кажа, че ми е и любимият сладкиш (clap)
Code:
За блата : 8 белтъка;
175 гр. пудра захар;
90 гр брашно
За крема: 8 жълтъка
90+50 гр пудра захар;
70 гр масло;
2 капс . ванилия
За глазурата: 100гр черен шоколад;
20 гр масло;
2-4 с. л. прясно мляко.
Около 200мл прясно мляко за сиропиране на блатовете.
Продуктите трябва да имат стайна температура.
# Белтъците и захарта се разбиват на гъст сняг. Брашното се прибавя на няколко етапа с пресяване. Сместта се изсипва в тортена форма с откопчаващ се ринг. Пече се на предварително загрята до 170 градуса фурна, 17 мин. Проверяваме за готовност./фурните са различни /
# Жълтъците разбиваме с 90 гр пудра захар на водна баня до сгъстяване и увеличаване на обема /водата не трябва да завира /.Разбиваме размекнатото масло с 50 гр пудра захар. Смесваме двата крема, добавяме ванилината есенция и леко разбъркваме с дървена лопатка.Оставяме да се охлади.
# Изстиналия блат изваждаме от формата за печене. Разполовяваме с помощта на конец. Поставяме едната половина и сиропираме с половината мляко. Изсипваме2/3 от крема и похлупваме с другата половина от блата. Сиропираме и него с останалото мляко. Оставяме в хладилника за 1-2 часа. Изваждаме , откопчаваме ринга и с останалия крем намазваме тортата отстрани.
# Глазурата правим по следния начин: Разчупваме на блокчета шоколада, добавяме маслото и млякото и разтапяме на водна баня. Ако е необходимо – добавяме още малко мляко. Изсипваме топлата маса върху блата и с шпатула изравняваме повърхността.Отгоре аз украсих с топченца Нескуик.
mama-gotvi tochka org