Канелони
Тесто
200 г брашно
2 яйца
олио
сол
Замесва се твърдо брашно и се оставя да почине 30 мин, поръсено с брашно и похлупено с купа. Разточете го на тънка кора и изрежете квадрати със страна 14 см. В плитка широка тенждера се пускат във вряща подсолена вода най-много по 2 квадрата. Извадете ги с решетеста лъжица и поставете върху навлажнена кърпа. Пълнят се с пълнеж по желание и се навиват на руло. Продават се и готови канелони, които се сервират по 4 на порция.
Сос Бешамел
500 мл мляко
2 с л брашно
30 г масло
щипка индийско орехче
сол
черен пипер
.Разтопете маслото и веднага прибавете брашното.
.Разбъркайте с дървена лъжица 1-2 мин, докато сместа стане хомогенна.
.Сипете топло мляко на тънка струйка, като през цялото време разбивате с тел.
.Оставете да ври няколко минути при непрекъснато бъркане.
.Свалете от огъня и подправете със сол и черен пипер на вкус и с щипка индийско орехче.
Пълнеж
500 г кайма (50/50 свинска и телешко)
2 глави лук ситно нарязан
1 морков
2 скилидки чесън
1 кубче зеленчуков бульон
450 г смляни домати (консерва)
1 чаша (200 мл) бяло сухо вино
1 ч л захар
сол
черен пипер
1 яйце
босилек, майоран (на вкус)
300 г настърган кашкавал
1/4 ч ч пармезан
.Обелете и нарезете на ситно лука, чесън и моркова
.В дълбок тиган загрейте олиото (зехтин). Прибавете лука, чесъна и моркова. .Леко ги запържете колко да си пуснат аромата
.Добавете каймата и разбъркайте добре с дървена лъжица
.Добавете кубчето бульон, виното, домати, захарта. намалете огъна и оставете да къкри поне 30 мин
.Посолете и добавете босилека, майорана и т.н
.Оставете соса да изстине след което добавете 1 яйце, половината от кашкавала и целия пармезан. Разбъркайте с дървена лъжица
.Намажете огнеупорна тавичка с малко масло
.Напълнете с тази смес канелоните и ги подредете в тавичката
.Отгоре полейте със сос Бешамел и поръсете с останалия кашкавал
.Печете в предварително загрята фурна 180 С около 35-40 мин
* Ползвам готовите канелони на фирма "Барилла". След като пробвах доста от марките, които предлага пазара ни се убедих, че си заслужава да си дам парите ..Пълнежа може да се добави грах, царевица, броколи и т.н.. Бешамел не правя, ползвам полуготов на фирма "Alba" има го в Била..Готовите канелони може да се замразят във фризера..Притоплянето става или във фурна или в МW..Слагам само босилек и то сух, моя на прозореца все умира .. Първите 30 мин пека канелоните покрити с фолио, след което оставям на грил още 15 мин...
А да от тази смес се получат 18 бр канелони .. Май това е.. Бон Апети!