За целта ни е необходимо да разполагаме с глинено гърне от тези които можем да използуваме и при готвене на котлон,боб,моркови,лук,пушени гърди ,джоджен,стрита суха люта чушка,олио,вода
Боба го накисваме от вечерта във вода и една каф.л-ка сода.На другия ден изливаме водата и го измиваме обилно под течаща вода.Сипваме го в гърнето и прибавяме нарязаните на дребно моркови ,кромид лук,пушените гърди и ситно стритата люта чушка /при здрав стомах и бъбреци/Сипваме вода и олио и поръсваме с джоджена.Гърнето закачаме на триъгълна стойка която по средата има закачена верига.Стойката се поставя над огнище в което сме наклали огън и се е образувала силна жар.Гърнето да е близо до жарта но да не опира в нея.Оставяме така 6-7 часа да къкри или както македонците са казали да се "тищи".Така приготвения боб става много апетитен и особено гладен човек трудно би устоял на такава вкусотия
|