Чудех се дали не са предястие или ордьовър, но тъй като си ги хапваме за вечеря в горещите летни дни, пускам рецептата тук.
Количествата са относителни, според апетита...
Попарвам лозови листа /или листа от киселец, лапад, цвекло, левурда/див чесън/ и пр.зеленяци/ и ги отцеждам добре. Пасирам бяло обезсолено във вода сирене с малко зехтин, млян кимион и черен пипер. Ако е много сухо, прибавям и малко заквасена сметана. Накълцвам ситно пера пресен лук /може и малко чесън/, орехови ядки, зелени маслини, копър. смесвам със сиренето, добавям стафиди.
Завивам малки, ама наистина много мънички, сърмички и ги охлаждам в хладилника за 30мин.
Сервирам с препечени филийки.
Тези сърмички изпиват осъдителни количества ледена ракия, мастика или водка