Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Окт, 2019 5:57 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Мар, 2010 10:52 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Това, което ще кажа, важи общо взето и за останалите ресторанти, но за рибните особено, тъй като в Турция цената на рибата е прекалено висока (особено в ресторантите).

Но всичко по реда си. Та, в края на февруари бях в Истанбул по повод, за който ще напиша отделно, и решихме 4 чиляка да идем ресторант. Въпреки многото предупреждения, че лъжат здраво, решихме да се впуснем в приключение.

В Таксим (сравнително нова част на Истанбул) има един участък с много тесни улици и безброй кафенета, магазинчета и ресторанти със сергии с прясна риба, където предлагат да си избереш и да ти я сготвят. Ние не устояхме на поканите и се разбрахме с единия викач да идем към 7.30 вечерта.

Самият ресторант по-скоро беше с обстановка на закусвалня, но решихме да сме над тези неща. Още със самото настаняване ни донесоха една табла със салати, от която да си изберем. След което предложиха виното и тъй като това беше един от параграфите, по които можеха да ни отрежат главите, си избрахме едно и се осведомихме за цената - 45 лири (горе долу 42 лева).

Не те оставят да починеш и минута и ни предложиха мезета. Избрахме печени калмари с чесново масло. Едва наченали калмарите, дойдоха с една табла с риби, от които да си изберем. Спряхме се на един лаврак, който беше доста голям, според мен 2-3 килограма, според другите - не повече от 1.5 кг. Скоро ни го сервираха печен на скара върху рукола, която между другото беше доста престаряла.

Храната беше наистина много вкусна, обслужването добро, даже донесоха балкавички и плодове от заведението, но всичко загорча, като ни дадоха сметката - 260 лири!?! От тях само рибата беше 140. Егати, златния лаврак! Събрахме парите и дори оставихме 5 лири бакшиш, макар да не заслужаваха. По едно време дойде келнера и в прав тон ме попита къде му бил бакшиша. Е, такова нахалство не очаквах. Тръгнахме си с убеждението, че повече в Истанбул на ресторант няма да отидем.

Сега, обаче, разбирам как се чувстват чужденците, които ги "бръснат" у нас. Май е някаква карма?


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2010 10:42 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Дек, 2009 10:18 pm Сря
Мнения: 17
Съчувствам ти за неприятното преживяване, ама и вие сами сте си виновни. Какво значи "лъжат" ? Меню показаха ли? Цени видяхте ли на предлаганото? Ако сте видели и сте си сметнали колко да очаквате, а те са извадили друго - разбирам да лъжат. Но от описаното не оставам с такова впечатление. Ако не са ви обявили цени - ми обикновено като е така се очаква че са солени.

На базата на какво е това възмущение?


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2010 1:19 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Няма такова нещо като меню ;).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB