миш маш написа:
kristi написа:
И настърган хрян...
Не звучи като български вариант за шкембе-чорба. Просто хрянът не е много "известен" у нас.
Още когато бях малка, баща ми ме учеше да слагам настърган хрян на всякакви супи. Сега за шкембето не знам, но иначе си е съвсем известна в България подправка, при това вкусна и много полезна. Отделно, че лично аз не харесвам тази рецепта за
шкембе чорба но това си е друга тема. Въпрос на вкус все пак.
Искам и аз да си кажа мнението...
Твърде отдавна ползвам хряна като подправка.
"Изпедепцал" съм всички варианти на употреба и съм изцедил всяка капчица наслаждение от този невероятен корен-подправка.
Доста отдавна имам постната и рецепта за майонеза от хрян, "класика в жанра".
Като върл любител на лютото и пикантното считам, че хрянът е на върха на суперлюто и суперпикантните подправки. (Стига да знаеш как да го приготвиш правилно...)
Дори прословутото Wasabi 100% се замества от хряна, скоро тествах двата продукта.
Ароматите са идентични, Wasabi-то леко доминира по изтънченост на вкуса, но не и на аромата.
За сметка на това, Wasabi-то има славата на много луксозна и скъпа подправка, а нашият хрян твърде рядко се употребява, повечето от гастрономи и ценители на суперлютото, като мене.
По селата даже го ненавиждат и го считат за плевел, защото се саморазсажда и заема неправомерно значителни площи, а и трудно се отстранява.
Като резюме - хрянът е невероятна подправка, изключително ценна във всяко отношение, но не е ТИПИЧНА българска подправка, както чубрицата, например.
Това ни най-малко не го прави по малко ценен, даже лично аз го считам за елитна подправка, предимно за ценители.
Така и не разбрах защо беше необходим този въпрос.
Та толкова важно ли е една подправка ТИПИЧНО българска ли е или не?
Една подправка е ценна с качествата си, които обикновено се проявяват в удачното и добавяне като вкусова компонента във вкусова симфония.
Когато използвам в рецептите си някоя подправка ни най-малко не ме интересува колко типична или популярна е, а какви качества има. И колкото са по-специфични и оригинални, толкова по-добре.
"Типичността" за мене не е уважавано качество.
Колкото и да е "типично българска" чубрицата, аз не я обичам и я ползвам много, много рядко.
Освен това, много отдавна мнението ми е, че якото омешване на всички балкански кухни обезценява и обезсмисля всякакви претенции за изконност на дадена рецепта, поне на територията на Балканите.
(Колкото и приказките на Ангел Каралийчев са автентично и "типично" български...)
Според мене, типично българска подправка е магданозът.
Може би и затова си има поговорка "На всяка манджа - мерудия", защото е толкова универсална подправка, че върви почти на всяка една манджа.