inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 26 Ное, 2014 8:09 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 15 Ное, 2004 2:40 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Все още съм на вълна 'Тиквени фантазии' и последното нещо, което се опитах да направя, беше тиквен мус. Резултатът е пълно фиаско :cry: :cry: . Сложих две пакетчета желатин и сместа въпреки това не се стегна. Като се замисля, това не е първият ми провал в десертите с желатин. Ако някой знае как се работи с този продукт (количества, температури, та дори и марки), моля, помогнете!!!


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 15 Ное, 2004 8:40 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Спокойно..случват се такива работи.. :) .Аз не че имам чаак толкова голям опит,но досега не съм имала проблем -правила съм само кремчета (и една торта с парфе,но то пак е за парфето...т.е кремче).Спазвай следните правила и няма да имаш никакви проблеми (надявам се):

1.Заливаш желатина със студена вода да набъбне това става за 7-8 мин някъде.Той става един зърнест и прозрачен ,стегнат..незнам как по точно да го обясня. :oops: .Обикновенно за 1 пакетче желатин от 10 гр. са нужни 10-15 лъжици студена вода.

2.След като набъбне го разтваряш на водна баня .Не трябва да го оставяш да кипне!!!!Това е най- важното ,защото се нарушават желиращите му свойства!!!Значи разтваряш го на водна баня ,докато всички гранулки се стопят,получава се на гъстота нещо като захарен сироп.Добавяш го към десерта (храната), който искаш да стегнеш след като е претърпяла топлинна обработка и не е желателно да я загряваш повече.

3.За да ти излезе по лесно от формата ястието или каквото е там..има няколко хитринки:

а .предварително да се намаже формата с мазнина(т.е преди да сипеш желираната смес)
б.предварително да се намокри формичката
в.преди сервиране да се потопи за няколко секунди в топла вода за да се отпусне желатина по стените

Аз лично практикувам последната и досега не съм имала проблеми.

Ами това е дано да ти свъдши работа!Ако имаш още въпроси питай! :) :wink:

П.С. Щях да забравя ,досега съм ползвала само желатина на dr.Otker и не ми е създавал проблеми.(ха-ха как се слага '' върху "О"-то..надявам се че си се сетила ,за какво говоря).


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 15 Ное, 2004 9:11 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:D Благодаря! Следващия път ще опитам с Dr. Oetker :wink: (така се пише, когато няма 'точици' отгоре). Вероятно това е най-съществената ми грешка. И все пак, едно пакетче желатин за какво количество крем е достатъчно? (това не го пише на опаковките, поне не на българските :evil: :twisted: )


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 15 Ное, 2004 11:06 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Трудно ми е да ти кажа за колко крем е 1п... :( Обикновенно в рецептата си пише..ето ти тук 2, в които има желатин, и може да ти бъдат ориентировъчни..

Парфе

Баварски крем с кафе

Надявам се да съм ти от полза.. :?
Успех!!


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 16 Ное, 2004 2:59 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Юли, 2004 10:34 pm Пон
Мнения: 18
Location: Варна
по принцип за около един литър течност около 2 супени лъжици желатин са достатъчни и вече се варира в зависимост от това за какво ще използваш желето(дали го искаш по силен или по слаб).


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 16 Ное, 2004 5:19 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:D Благодаря ви много! Днес не успях да купя желатин, но утре непременно ще го направя. Трепери, тиквен мус, biskwitka и Dr.Oetker идват :wink:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2004 6:41 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Никога не съм пробвала подобно нещо. Малко съм консервативна по отношение на тиквата (също както и с рибата).


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 19 Ное, 2004 6:49 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мусът е много лек и вкусен, макар,че, според съпруга ми, отстъпва на тиквеното суфле. Ако те притеснява тиквата, можеш да я смесиш с ябълки или да добавиш алкохол (някой по-напарфюмиран ликьор или бренди).


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 12 Дек, 2005 8:41 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2005 10:40 pm Пон
Мнения: 11
Аз само като си помисля от какво се прави желатина...и ми се отщява да ям :mrgreen: От варени кокали,сухожилия,кожа и хрущяли...ужас!!! А пък най-чистият желатин се правел само от рибни хрущяли.Китайците използват желатин като лекарство,което се прави само от магарешка кожа.


 Profile  
 
 Рецепта: Желатин
Сготвено на: 12 Дек, 2005 9:53 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Marangoza написа:
Аз само като си помисля от какво се прави желатина...и ми се отщява да ям :mrgreen: От варени кокали,сухожилия,кожа и хрущяли...ужас!!! А пък най-чистият желатин се правел само от рибни хрущяли.Китайците използват желатин като лекарство,което се прави само от магарешка кожа.


Раза беше споменала някъде за растителен желатин на базата на агар-агар, доколкото помня.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Желатин
Сготвено на: 27 Ное, 2007 4:00 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Юни, 2007 3:54 pm Чет
Мнения: 16
Location: София
biskvitka написа:
Все още съм на вълна 'Тиквени фантазии' и последното нещо, което се опитах да направя, беше тиквен мус. Резултатът е пълно фиаско :cry: :cry: . Сложих две пакетчета желатин и сместа въпреки това не се стегна. Като се замисля, това не е първият ми провал в десертите с желатин. Ако някой знае как се работи с този продукт (количества, температури, та дори и марки), моля, помогнете!!!

Едно време желатинът се е продавал на листове, ако помните. Аз до скоро използвах стари листове от него. Той е много труден за употреба. Трябва да кисне и после да се омекоти с топло, докато омекне и се разтопи.
А този на гранули е два вида - на едри гранули и на много дребни (като прах). Когато го слагаме в много гореща течност, той се разтваря веднага и няма нужда да се кисне първо във вода. Преди аз непрекъснато си приготвях кремчета от желирана сметана вътре с плодове или желета, съдържащи кафе.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB